Laddar annons
Tack till Anders Röttorp för hans tid på Vinbanken
25 Jun, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Tack till Anders Röttorp för hans tid på Vinbanken

För 7,5 år sedan började Anders Röttorp skriva på Vinbanken och under den tiden har det blivit 990 artiklar. Nu är det dags för pension. Ett beslut Anders skjutit upp i några år redan, "för att vin är så roligt".

Det är med blandade känslor som jag skriver detta. Först och främst är jag så otroligt glad, stolt, tacksam över att Anders har valt att lägga sin tid och sitt engagemang på Vinbanken i så många år.

Under Anders tid har hemsidan gått från 5 000 unika besökare per månad till dagens 100 000 unika läsare och över 220 000 sidvisningar per månad. Den fenomenala ökningen är bland annat resultat av ett fantastiskt arbete från många skribenter.

För läsarna har Anders oförtrutet jobbat på, provat viner på Systembolaget, hos importörer eller på resa. Han har skrivit texter med tips och rekommendationer, djupa artiklar eller i stora övergripande drag för att plocka guldkorn ur ett allt större vinutbud vin-konsumenter har tillgång till.

Anders har också lyft vinfrågor och satt några av samtidens skeenden i ett perspektiv som ingen annan svensk vinskribent kan mäta sig med. För hur kunde någon göra det då Anders var bland den handfull vinrecensenter som var först med att dela med sig av tips för vinälskare i den stora finanstidningen. Allt detta och mycket mer kommer Vinbanken sakna.

Efter många år som vinskribent på DI och med många trogna läsare i print vill jag påstå att Anders kan lägga till lika många hängivna följare i cyber-space. Att publicera på nätet är långt ifrån lika enkelt som att vara skribent på en tidning. I alla fall hur jobbet som frilansande skribenter såg ut för 10 år sedan. Det krävs mer av skribenten som jobbar digitalt, bland annat egen redigering och framförallt leveranssäkerhet. Att därefter skapa en trogen läsarskara är förmodligen lika svårt oavsett om det är en tidning eller i digital form, Anders har lyckats med båda.

Att vara uppkopplad mot nätet kan möjligen upplevas som en stor uppgift att ro i land för dem som aldrig tidigare jobbat on-line och i min roll som redaktör har jag mött personer som värjt sig och backat för minsta samtal som handlat om ”teknik och digitala publiceringssätt”. Har förståelse för det och givetvis respekt men kan konstatera att det inte handlar om ålder, eller för den delen tidigare erfarenhet.

Anders har från dag ett tagit sig an uppgiften med att publicera sitt egna material med nyfikenhet och glädje. Alltid i tid och alltid med en ny vinkel och information som gett läsare mersmak eller inspiration till en ny vin-smak-idé.

Ka-boom… kan vi göra så här, fungerar detta, vad sägs om att … hur många frågor har vi inte bollat under åren. Och hur många avbrott, haverier med uppkopplingar som inte lirat, listor som krånglat, nya hemsidor (3) som lanserats eller inlägg som inte ville gå upp som de skulle har inte Anders varit med om. Alltid med gott humör. Undertecknad har vid några tillfällen varit förtvivlad, då var Anders alltid tvärtom. Kom igen, vad gör det om det inte funkar nu –  våra läsare har förståelse och i morgon är en ny dag!

Vinbanken har deltagit på mässor för att möta läsare, då har bland andra Anders talat om vikten av att lagra och spara vin. Vinbanken har haft provningar för medlemmar, med Anders vid rodret men också tillsammans med Johan Edström och undertecknad. Provningarna har vi uppskattat lika mycket som deltagarna men frågan är om det inte är för Anders som mejlen fortfarande dimper ner med frågor om ”repris, repris please”.

Eller alla mejlfrågor Anders svarat på genom åren, Vinbanken kan inte nog tacka för ert förtroendet eller hur väl Anders svarat, lika lite som jag inte kan säga hur många hundra läsarfrågor han egentligen svarat på.

Jag kommer sakna Anders precis lika mycket som ni men kanske kan vi be om en specialartikel. Vem vet. Vinbanken behåller allt publicerat material, det finns fortfarande stort läsvärde i många texter oavsett om åren går. I morgon, den 26 juni 2018 är det dags för sista texten med Röttorps Bästa Vin-lista.

Vinbanken ska behålla ”andan” som den att saker och ting ordnar sig. Vi kommer fortsätta svara på  frågor, vi har redan planerat för provningar till hösten och vi ska fortsätta utvecklas - tillsammans med er som läser!

Det är så sant att i morgon är en ny dag och därmed vill jag rikta ett stort, varmt tack till Anders Röttorp och önska honom välförtjänt pensions-lycka-till!

Huvudbild:
En kalasbild får bli en värdig avslutning. Fantastiska Marilisa Allegrini tillsammans med Anders Röttorp på en lunchprovning i Stockholm 11 juni 2015.