Laddar annons
Bäst i test vecka 45 med temat ”när tiden stod stilla”
8 Nov, 2023

Bäst i test vecka 45 med temat ”när tiden stod stilla”

I Bäst i test vecka 45 tar vi ett steg år sidan och gör något vi inte har gjort förut: vi tar oss en titt på några viner med speciell bakgrund – en tillbakablick på några äldre årgångar från två av Rhônedalens appellationer. 

Detta har gjorts möjligt av en vinmakare som vi har träffat förut och som vid det här laget alla som har ett extra stort intresse för vin sannolikt redan har lagt märke till: Xavier Vignon. Om det till äventyrs inte är så, är det hög tid att ändra det. Mer om Xavier Vignon kan ni läsa här, från vårt besök hos honom tidigare i höstas. 

En sann entreprenör

Det finns många infallsvinklar och mycket att skriva om när det gäller Xavier Vignon men bara för att nämna en egenskap är han en sann entreprenör som ständigt har nya tankar och idéer. Idag kommer vi beröra hur han för några år sedan lanserade ett vin från Châteauneuf-du-Pape från årgången 1972 och hur detta projekt sedan utvecklades.

Bakgrunden är att Xavier har arbetat som vinkonsult i Rhônedalen sedan mitten på 90-talet. I arbetet har han skapat ett brett kontaktnät med många av regionens odlare och producenter. Vid några tillfällen har fått frågan från producenter om han har några idéer om vad de kan göra med ett äldre vin som, av olika anledningar, inte har blivit buteljerat och sålt. Xavier har provat vinerna och funnit några av dem så bra att han bestämde sig för att se till att de blev buteljerade under ett speciellt varumärke och därefter sålda. Sverige är Vignons största marknad och därför har flera av vinerna genom den svenska importören, Philipson & Söderberg, kommit hit. 

Lite som att "frysa" tiden

Ett vin som lagras i en stor betongtank eller i ett stort ekfat och som toppas upp regelbundet om nivån sjunker går igenom en helt annan process än när vinet är buteljerat och åldras i en flaska. Det blir lite som att ”frysa” tiden. Att prova vanliga stilla viner som har ”vilat” i trettio år eller mer på detta sätt är så ovanligt att det inte är många av oss som har erfarenhet av det. Hur dessa viner kommer att bete sig när de väl har blivit buteljerade är därför inte helt självklart men min gissning är att de kommer att utvecklas/förändras ganska långsamt. Vinerna vi berör idag ska inte köpas för att man vill lagra och följa med i en förändring. Det här är historiska och mycket unika viner som kommer att vara mycket roliga att ha med på provningar eller middagar med speciella teman. Alla fyra vinerna buteljerades 2020-2022. 

Bäst i test vecka 45

Xavier Châteauneuf du Pape

Xavier Châteauneuf du Pape

1983
frankrikeFrankrike
750 ml
14%

Mörkröd mogen, komplex och lite aromatisk frukt med björnbär, vildhallon, balsamicomarinerade jordgubbar, vinbärsblad, tjära, läder, piptobak, hummus, höstig svampskog, energikickande syra i eftersmaken och silkigt len tanninstruktur. Ett imponerande vitalt 40 år gammalt vin som under åren ”i glömska” utvecklat sin egen profil. Av de fyra äldre châteauneuferna jag har provat ur denna serie tyckte jag att detta var den mest intressanta och mest imponerande. Såvida det inte finns fler gömmor med châteauneufer från 1983 som har legat i foudre eller betongtankar som kontinuerligt toppats upp måste detta i dagsläget vara den bästa châteauneufen från denna årgång på marknaden. Jag har flera flaskor från andra producenter och de är inte ens nära att hålla ihop på detta sätt. Det här ett vin som fortfarande är bra och vitalt och det kommer att fortsätta att vara det ytterligare flrea år men det är ändå inte något som ska köpas för att sparas. Drick 23-30.

18.5
1299 kr
Xavier Vignon

Xavier Vignon

Châteauneuf-du-Pape, 2000
frankrikeFrankrike
750 ml
15%

Stor och aromatisk doft med mörkröd frukt av plommon, rosor, torkade körbär, barrskog, hummus och läder. Fyllig och mycket komplex, fortfarande pigg smak med tobak, söt lakrits, choklad, silkiga tanniner, blyerts, ceder och en balanserad lång eftersmak med fin syra. Drick 23-30.

17.5
849 kr
Xavier Vignon Cornas

Xavier Vignon Cornas

1994
frankrikeFrankrike
750 ml
13%

Stor doft med mörk frukt av björnbär, violer, asiatiska kryddor, balsamico, svarta oliver, svartpeppar, läder och skog. Komplex rik smak med choklad, mocka, kryddor, underbar komplexitet, avrundad tanninstruktur, bra syra, balans och längd. Drick 23-30. 

18
999 kr
Xavier Vignon

Xavier Vignon

2000
frankrikeFrankrike
750 ml
13.5%

Mörkt rödbärigt och lätt aromatisk med vildhallon, björnbär, violer, läder, lagerblad och örter. Koncentrerad och rik smak med mörka bär, tapenade, sandelträ, asiatisk kryddor, klockren balans och bra längd. Bra idag men klarar flera års lagring. Drick 23-30

18.5
1299 kr