Laddar annons
31 Aug, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

The Glenlivet Nàdurra Triumph 1991

Nàdurra Triumph är den senaste lanseringen från The Glenlivet familjen som kommer att säljas i limited edition. Whiskyn kommer från speciellt utvalda fat och från endast en årgång destillerad på den gamla kornsorten Triumph.

Variationerna av vilket korn man har använt genom tiderna har ofta ändrats beroende på tid, mode, nya upptäckter och en konstant utveckling av kornet. Triumph användes mycket under 1990-talet då den hjälpte till att öka alkoholen men var inte populär överallt eftersom den hade ett längre ”uppvaknande” än andra kornsorter. På The Glenlivet användes den exklusivt år 1991.

– De stora fatskillnaderna i årgången 1991 har gett Nàdurra Triumph en distinkt karaktär. En större del av första- och en andra gång fyllda fat har använts till Nàdurra Triumph för att ge den en intensiv, fruktig doft i kontrast mot 18 yo som domineras mer av en krämig kolaton" säger Helena Stenlund, Brand Manager på Pernod Ricard Sweden.

Vattnet till The Glenlivet whisky kommer från Josies Well som är en lång underjordisk källa som inte påverkas särskilt mycket av torven i området. Vattnet här lagras i minst 18 år innan det hämtas i källan.

The Glenlivet Distillery ligger i Speysideregionen, vid floden Livet, strax innan den flyter ihop med Avon. Fabrikens grundare George Smith var den första som ansökte om tillstånd att destillera år 1824 då nya regler krävde licens för tillverkning. Då hade han sedan länge och i hemlighet bränt sin whisky hemma på gården. Precis som både hans far, hans farfar och de flesta grannar gjorde. Den som gick över från olaglig till laglig verksamhet tog en avsevärd risk och betraktades ofta som en svikare av sina före detta hembrännarkollegor. Därför utrustade sig George med två tunga pistoler som han sedan bar med sig under många år för att förhindra eventuella hämtaktioner.

När whiskyn Glenlivet blev känd utanför regionen började även andra tillverkare skriva Glenlivet på etiketten eftersom namnet betraktades som en
kvalitetsgaranti. Det gick så långt att dåvarande ägare James Smith (son till George Smith) ansökte om att få namnskydda sitt whiskymärke Glenlivet.
Det blev till slut verklighet och från 1880 är det bara hans whisky som får kallas The Glenlivet. The Glenlivet är alltså originalet!

Nàdurra Triumph 1991 (10329), 595 kronor
Färgen är gyllengul. Smaken rökig, elegant och aningen fruktsöt, lätt kolatouch och en tydlig mineralkaraktär. Balanserad och komplex. Lång eftersmak.
Betyg: 4+