Laddar annons
29 May, 2011

Tid att njuta National 2011

Den 1 juni 2011 släpps National 2011 som är Cognachuset Grönstedts prestigeblend. Årets upplaga är den 7e i ordningen och traditionsenligt blandad av master blender Folke Andersson och Stefan Mårtensson (bilden). Med 2011 National avslutar Folke Andersson sin lysande karriär som ”näsa” för huset Grönstedts plus flera varumärken hos dåvarande Vin och Sprit. Uppgiften som master blender går nu vidare till Stefan Mårtensson som provat cognac tillsammans med Folke Andersson sedan 1995.

Uttrycket ensam är stark slår mig och jag frågar Stefan Mårtensson hur det nu känns att ensam axla ansvar för den komplicerade blandningsprocessen samt den viktiga kvalitetskontrollen?
- Framförallt är det ett både roligt och utmanande uppdrag. Tidigare har Folke Andersson och jag arbetat tätt tillsammans så att axla Master Blender-rollen själv är en uppgift jag också känner mig mycket ödmjuk inför. Jag tror det kommer bli viktigt att vara trygg och att lita på mitt omdöme.
Avslutningsvis säger Stefan Mårtensson,
- Min långa erfarenhet av att jobba med Grönstedts och den starka historia varumärket har gör det enklare att hitta rätt i arbetet, det viktiga är att vara produkten trogen så att konsumenten alltid känner igen vår Cognac.

Att Folke Andersson kallas för Sveriges cognacsguru är ingen slump. Efter 36 år i branschen och med en specialistkompetens som heter duga, om cognac i synnerhet men även med näsa för whisky, har Folke Andersson vunnit stor respekt. Hans yrkeskunnande är känt långt utanför Sverige och han har vunnit flera internationella utmärkelser. Det går inte att bortse från Folke Andersson när cognac Grönstedts kommer på tal. Få är de personer som kan mäta sig med det intresse och nöje Folke haft i mötet med konsumenter. Han har berättat allt och lite till för alla oss som ville veta mer om cognac. Han har alltid inspirerande berättat om historiken, tillverkningen, mognadsprocessen och när man bäst, plus hur man dricker cognac. Folke Andersson har setts på konsumentmässor, i utbildningssammanhang, på föreläsningar, officiella sammanhang eller mer privat. Alltid har hans glöd smittat mig med en ny insikt till cognac och huset Grönstedts i synnerhet.

Hur känns det idag Folke när du slutar ditt uppdrag?
- I stort sett känns det bra även om det finns ett, kalla det vemod när man lämnar något efter lång tid.

Du har vid ett flertal tillfällen sagt att näsan gör 90 procent av jobbet. När du upptäckt bittra toner har du provat genom att smaka. Har det någonsin hänt dig att du ”förlorat din näsa” och känt tvivel?
- Nej, det kan jag inte påstå och jag hoppas att det aldrig händer.

Vad ser du som den stora utmaningen i framtiden vad gäller cognac?
- Det är brist på cognac idag. Ryssland och Kina är storkonsumenter varför cognacslagren är för små för att möta efterfrågan. Det gäller framförallt cognac som är mellan 10 till 15 år. För oss var finanskrisen en räddning, om än tillfällig, för vi skjuter den här bristen framåt men lagren är inte outsinliga och att fylla på dem tar lång tid. Den här svåra situation är en stor utmaning för cognacproducenterna de närmaste åren.

Vinbanken och alla våra läsare vill önska dig lycka till framöver och vi är förstås nyfikna på vad du nu ska ägna dig åt. Berätta, vad ska du göra nu Folke?
- Njuta av tillvaron!

Processen att ta fram årets National började i en liten by i distriktet Cognac 2008. 2011 års National är en noga framställd Cognac från Grande Champagne där basen utgörs av en -73:a Och slutprodukten har en snittålder på 35 år. Den har legat på Limousin fat och är buteljerad I Borderies.

Grönstedst National 2011 (10386), Cognac Frankrike, 749 kronor
Färgen är gulgrön. Doften stor, komplex och nyanserad. Smaken är en mix mellan fat, russin, gul frukt som apelsin, druvor och kryddor. Den är stor, komplex och mycket elegant.
Betyg: 5
Reflektion: Upplever 2011 som den elegantaste av dem alla.
Provad: 2011-04-20

Stefan Mårtenssons personliga tips för bästa njutning är helt enkelt att ta sig tid att njuta.