Maj och början av juni är tid för murklor. Murklan är känd som delikatess men behöver förvällas eller torkas innan tillagning. Idag avråder Livsmedelsverket intag av stenmurkla då den anses klart olämplig som föda.Toppmurkla är okej men glöm som sagt var inte att förvälla eller torka dem.
Få tillbehör går så väl till vin som svamp. Murklan är en av dem. För vinvänner är svampen många gånger den förlösande bryggan mellan maten och vinet. Råvaran kan lika gärna vara fisk som kött av alla slag. I de enklaste av sammanhang kan pasta med svamp, svartpeppar och olivolja smaka himmelskt. Att tillaga svampen med lök, smör eller som stuvning med grädde gör saken enkel i vin och matsammanhang. Svamp kan blir som en slags måltidens quick-fix!
Men, beware-välj rätt murkla!
Välj - den goda, toppmurkla.
Välj bort - den onda, stenmurkla.