Laddar annons
Torra Moselviner på Systembolaget - stor provning
13 Dec, 2020
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Torra Moselviner på Systembolaget - stor provning

Torra Moselviner Systembolaget. Trocken (torr) innebär i merparten av Tysklands vinområden max 9 gram restsocker per liter.

Torra Moselviner på Systembolaget förtjänar uppmärksamhet. Här är några väl valda viner som alla har en klädsam alkoholhalt mellan 12-13 procent, och där den låga alkoholstyrkan är en del av storheten i distriktets viner.

Snabbval

Torra Moselviner till mat

De torra Moselvinerna passar bäst till tillagad mat som stekt eller gratinerad fisk. Till ljust kött som kalv eller fläsk eller ljus fågel från kyckling/kalkon till en mörkare anka, vaktel eller t o m fasan (viltsmak).

Det stora antalet viner i denna provning är en indikation att en majoritet av kvalitetsvinerna är helt torra. Vinerna är presenterade i provningsordning. För betyg, drickfönster och mer se tabellen.

Lista - torra Moselviner på Systembolaget

1. Schmitges Riesling Trocken 2019 (73339), 129 kr - 1 Liter

Bra rieslington med lite mineral och mycket ung, lite grön fruktighet. Torr med hög syra och ung lite småbråkig frukt mot det örtiga hållet. Ännu lite kartig men det lägger sig snart. Juste matvin i praktisk literflaska.

2. Claes Riesling vom Schiefer Trocken 2019 (73653), 127 kr

Ännu mycket ung men med generös frukt i varm mogen stil och tydlig mineralitet vilket Schiefer (skiffer) skvallrar om. Bra syra utan att vara aggressiv, mycket god frukt, generös och bussig med rund god eftersmak. Ett vin att spara något år för att gå ihop.

3. Moselland Von Grossen Lagen 2017 (73468), 135 kr

Djupt gul färg. Rejäl doft av mogen frukt och lite acaciahonung och citrus. Mycket smak i ett stadigt vin med mer kraft än elegans i koncentrerad stil som gör det tydligt matorienterat med svag beska på slutet. Helt moget att dricka nu.

4. Schmitges Grauschiefer Riesling Trocken 2018 (73892), 139 kr

Även detta ett tydligt mineraldrivet vin med våt sten tillsammans med en svag ton av gummi, men också en ton av nybakat bröd. Torr med fin frukt mot fruktkaka på äpplen & päron men också tydlig mineral och en svag honungston av botrytis på slutet.

5. Grans-Fassian Mineralschiefer Riesling Trocken 2019 (6270), 129 kr

Ordinarie sortiment
Mer skiffer men också en ton av fallfrukt (äpplen) som är positiv, väldigt rent snyggt vin. Klart elegant vin med tydlig mineralton i nästan stram stil med finfin frukt, komplett komplext och aningen jästig ton som säger att det vinner på att ligga till sig lite.

6. Maximin Riesling 2018 från Maximin Grünhaus (71575), 165 kr

Mycket ren och snygg i elegant lättare Ruwer-stil med återigen skiffer i jorden vilket ger sten och mineral, nu tillsammans med äpple och grapefrukt. Härlig frukt med äpple, ananas och grape, tydlig mineralton mot gummi och hög syra med stram avslutning.

7. Van Volxem Saar Riesling 2018 (92713), 169 kr

Lanseras i tillfälligt sortiment, ny årgång i februari
Ganska stor och stadig för att vara från Saar med bred och tillagad frukt. Fina syror som tar väl hand om frukten som är både bred och fin på samma gång. Lång, god och riktigt fin eftersmak med svag kryddighet.

Vinbanken-Torra-Moselviner-pa-Systembolaget -stor provning

8. Nik Weis Mehringer Alte Reben 2019 (91253) 189 krv

Lanseras i tillfälligt sortiment 26 jan. 2021
Mogen söt frukt mot citrus som mandarin med lite skönt krämig ton. Mycket ung, frisk och småbusig frukt med lättare, elegant ton. Torr med bra djup i smaken samtidigt som den är lätt och finstämd. Svagt parfymerad frukt mot citrus som clementin, plus mogna gula äpplen. Vill ha ett år till i flaskan.

9. Claes Steillage Urgestein Riesling Trocken 2018 (76589), 171 kr

Bra kraft i detta vin, panelen tittar lite förvånade på varandra och säger: Riesling? Vi hade nog gissat Grauburgunder. Örtig och stadig med svag rökighet. Torr med djupt mogen frukt mot gula äpplen och plommon i nästan burgundisk stil. Bra vin men det mest atypiska i provningen.

10. Claes Riesling Sonntheilen Trocken 2019 (76949), 228 kr

Desto mer typicitet i detta vin från samma producent. Djup färg skvallrar om koncentration i vinet och det stämmer. Massor av mogen äpplig frukt och zest från orange småcitrus. Mineral och nästan halvtropisk frukt som aprikos och melon/ananas tävlar om uppmärksamheten. Strålande syra och magnifik frukt med stramare avslutning än väntat. Kommer att bli ännu bättre om den får vila ett tag.

11. Villa Huesgen Alte Reben Riesling 2018 (79642), 229 kr

Även här hittar vi bra koncentration från gamla stockar (alte Reben) med tät, lite småfet frukt. Torr och stadig med massor av tät fin lite kryddig frukt med både bredd och djup. Gula äpplen, ananas och citrus med lång lite småbakad eftersmak. Klart matvin.

12. Sybille Kuntz Qualitätswein Trocken Lieser 2019 (75210), 249 kr

Tydligt aromatisk doft av apelsinblom men också gula plommon och citrus. Smakrik med samma lätt blommiga ton där äpplen och plommon tar plats tillsammans med en bra dos syrlig fräschör med pepprig avslutning. Hög nivå för en QbA från denna kultförklarade eko-producent.

13. S A Prüm Bernkasteler Lay Riesling Grosses Gewächs (GG) 2015 (78532), 269 kr

Provningens klart mognaste vin med en krämig ton av citrongrädde eller lemon curd. Även smaken är mycket mogen med lätt oxiderade toner, men mycket god i sin generösa lite brådmogna stil. Vill ha smakrik mat på tallriken.

14. Claes Riesling Jungheld GG 2019 (76665), 284 kr

Svagt kemisk doft eller örtig kanske med drag av salvia tillsammans med mogna röda äpplen. Purung idag med friska syror med rolig kryddig ton av kanelstång (svagt) och massor av djup fyllig frukt med alkohol, fet frukt och kryddor. Ett år eller två på i källaren gör gott.

Torra-Moselviner-pa-Systembolaget-stor-provning-vinbanken

15. Dr Loosen Ürziger Würzgarten GG Riesling 2014 (78724), 269 kr

Mogen i både färg och doft med drag av vanilj!? och bakverk med söta smaker, äppelpaj kanske. Mycket god med sin mogna smak där frukten är helt integrerad med syran och börjar få drag av karamelliserat apelsinskal.

16. Sybille Kuntz Kabinett Trocken Lieser Schlossberg 2016 (72899), 299 kr

Mycket speciell doft med lite vild örtig gulblommig (margeriter) och kamomill och kryddor. Mycket torr med ren och fin frukt med gula toner av plommon kvitten och päron. Utvecklad och härlig med sina fyra år på nacken. Komplett, läcker och ganska säregen.

17. Weingut Nik Weis Bockstein Riesling GG 2017 (99125), 348 kr

Tillfälligt sortiment, kan finnas nu.
Strålande exempel på finvin från Saar med mycket nyanserad fin frukt av både päron och clementin, plus en liten dos honung. Svag sötma som smyger fram i den kompletta fina fruktigheten av just nämnda frukter och läcker syra. Perfekt drickmogen just nu.

18. Sibylle Kuntz Lieser Niederberg Helden Alte Reben 2015 (75556), 399 kr

Provningens fylligaste vin med maffig mogen frukt och begynnande mognad i vinet också. Magnifikt och stort med strålande fin balans mellan alla komponenter. Stort vin som är perfekt idag men har också lång tid framför sig.

Sammanfattning: Vinbanken är imponerad av de torra Moselviner Systembolaget med den genomgående höga kvaliteten.

I tabellan läser ni om lagringsduglighet och bästa drickfönster. Vi menar att många av de torra moselvinerna är fantastiska som julklapp till vinvänner.

OM DISTRIKT MOSEL - FAKTA OCH VINKUNSKAP
Vin utöver de vanliga - från makalöse Markus Molitor i Mosel.

TABELL

[drinklist id="90654"]

Vinbankens serie OM MOSELVINER
Nästa torra Moselviner (publicerad 28/11)
Bästa Moselvinerna med lätt sötma och låg alkoholhalt (pbublicerad 5/12)