morotsoppa-till-vitt-vin-med-fruktsotma

Morotssoppa | Indonesisk smak passar aromatiskt vitt vin

Favoritmarkera

MOROTSSOPPA. Servera den här härliga morotssoppan till ett rieslingvin och upplev en klockren match till smaker av bland andra kokosmjölk och lime. Vinet är prissänkt till 99 kr från tidigare 115 riksdaler.

saint-clair-riesling-(6456)

Vinet

Saint Clair Riesling 2015 (6456), Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 99 kr

Druvor: Riesling
Halv/torr, medelfyllig smak av mogna äpplen, lime och päron, inslag av grape och balanserad citrus och en knivsudd krusbär. Trevligt vin, gärna till mat men fungerar även till prat.

Betyg: 4 av 5

 

Recept | Morotssoppa med indonesisk smak | 2-3 personer

4 stora morötter
2 msk olja
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk finhackad ingefära
2 limeblad eller 1 lime
8 dl vatten
165 ml kokosmjölk
2 msk grönsaksfond
½ grön chilifrukt (jag har använt röd chili)
salt
svartpeppar

Gör så här

  1. Skala och skär morötter i slantar. Fräs dem i olja, direkt i grytan i ungefär en minut.
  2. Hacka lök och vitlök, blanda ner tillsammans med ingefära.
  3. Lägg i limebladet och låt det fräsa med någon minut eller mer. Hittar man inte limeblad i butik brukar jag skala av limens gröna skal som jag sedan finhackar.
  4. Häll i vatten, kokosmjölk och grönsaksfond. Kärna ur chilin, finhacka och blanda ner i grytan. Låt soppan koka i cirka 10 minuter eller till dess att morötterna är mjuka.
  5. Fiska upp limebladet. Mixa sedan soppan i en matberedare eller direkt i grytan med hjälp av en stavmixer. Smaka av med salt och peppar, späd med mer vatten om du tycker att soppan blir för tjock.

Fler recept, morotsoppa

Morotssoppa | passar ett glas prosecco

Måndagsmatchen

 
Måndagsmatchen – Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.
 

Följ länken för fler förslag på goda mat och vintips!

Kommentera