Två rätter i meny | Grillad röding med vintips
Grönsaker och rotsaker eller kantareller. Grillad röding som varmrätt med väl valt vin och till dessert en mascarponeostcreme med jordgubbar.
Under hösten blir insjöfisken godare igen. Skaldjuren radar upp sig och snart är det dags för det goda viltköttet.
Här är förslag på en huvudrätt, av fisk, med kantareller och röding. Till dessert smakar svenska jordgubbar bäst. Grattis alla som har i frysen eller kanske sent mognande från egen odling.
Vintips
Saint Clair Pioneer Block 3 2018 (3577), 129 kr
Torr, medelfyllig, aromatisk och frisk av äpplen, päron och krusbär med inslag av vinbärsblad och citrussmak. Rökig mineralton. Lång eftersmak.
Betyg: 4
Recept | Grillad röding med gräslökstuvad potatis, rädisor, syltade steklökar och kantareller | 4 port
4 rödingfiléer med skinn a 170 g
8 rädisor
olja och saltSyltade steklökar och kantareller
250 g röda steklökar
300 g kantareller
1 dl rödvinsvinäger
1 ½ dl vatten
½ dl flytande honung
2 krondillsblommor
olja och saltGräslöksstuvad potatis
30 g smör
2 msk vetemjöl
2 ½ dl mjölk
1 dl vispgrädde
500 g kokt potatis
3 msk finhackad gräslök
salt
Gör så här
1. Skala lökarna och rensa kantarellerna. Värm en stekpanna till högsta temperatur och bryn lök och kantareller i olja till fin brynt färg och smaka av de med salt.
2. Häll på vinäger, vatten, honung och krondillsblommor, låt det puttra i pannan ca 5 minuter och låt svalna.
3. Smält smöret i en kastrull på medelhög temperatur, lägg ner mjöl och vispa det slätt.
4. Häll i mjölk och grädde, koka upp under ständig vispning och låt sedan stuvning puttra ca 5 minuter på låg temperatur.
T5. ärna ner potatisen och häll i gräslöken, koka upp före servering och smaka av med salt.
6. Värm en stekpanna till högsta temperatur. Salta rödingen och bryn den med skinnsidan nedåt i olja ca 3 minuter. Vänd den sedan och stek på köttsidan ca 1 minut.
7. Lägg upp den stuvade potatisen, lägg rödingen ovanpå och lägg kantareller och steklökar runt om. Hyvla över tunna skivor av rädisorna.
Recept | Mascarponeostcreme och jordgubbar på biscotti smaksatt med mangobalsamico | 4 port
6 jordgubbar
12 biscottisFärskostcreme
100 g cream cheese
2 msk florsocker
1 tsk mangobalsamicoMangoglasyr
1 dl florsocker
2 tsk mangobalsamico
Gör så här
1. Blanda cream cheese med florsocker och mangobalsamico till färskostcremen.
2. Blanda florsocker med mangobalsamicon till glasyren.
3. Fördela färskostcremen på biscottin och lägg upp de på en tallrik. Dela och lägg på jordgubbarna och ringla över glasyren.
TACK för lån av bild till: Foto ©Sjömatsfrämjandet, Agneta Thorsén