Laddar annons
Tysklands bästa viner - VDP, die Prädikatsweingüter
26 Jun, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Tysklands bästa viner - VDP, die Prädikatsweingüter

Beteckningen VDP står för Tysklands bästa viner, tillverkade av välrenommerade odlare, av de bästa druvorna från några av Tysklands brantaste vingårdslägen.

VDP vinerna är nästan alltid torra, man kan till och med säga att de är knastertorra OM de inte samtidigt är betecknade med "Kabinett trocken eller Spätlese trocken" (gäller för alla fyra VDP-katergorier) då de kan vara något mer fruktmogna

Därför: det finns fruktiga VDP viner i de två kategorierna Gutswein och Ortswein, även om de är sällsynta.
vdp-klassificering-tysklands-bästa-viner-vinbanken

VDP-klassificering av Tysklands bästa viner


VDP klassificeringen är inte densamma som en ursprungsbeteckning men har ändå samma utgångspunkt, att spegla ett områdes typicitet.

Gutswein

Instegsnivån för vinerna i VDP pyramiden. Vinerna utgör basen och är från vinegendomens egna vingårdar. Vinet ska spegla odlarens stil och filosofi med utgångspunkt i de stränga kvalitetskrav som ställts av VDP.

Ortswein

Vin från de bästa vingårdslägena i en kommun (ort). Vinet ska vara representativt för området. Det vill säga tillverkat av för platsen typiska druvsorter, skördade med låga uttag.

Erste Lage

Viner utöver de vanliga, med karaktär. Från namngivna lägen. Bara av druvsort som är tillåten i distriktet och för vin med en bevisad kontinuitet av hög kvalitet, flera år i rad. Manuell skörd.

Grosse Lage

Står ungefär för Grand Cru, det vill säga att VDP Grosse Lage är beteckning för de bästa tyska vinlägena, ner på exakt begränsade odlingslotter. Manuell skörd. Beteckning med de högsta kvalitetskraven, för de bästa vinerna med stor mognadspotential.

Mer
Det finns inga "fruktiga - i mening söta" VDP viner i klasserna Erste Lage och Grosse Lage då de motsvarar, Spätlese trocken och Auslese trocken.

Vilka är medlemmarna i VDP

Medlemmar väljs in utifrån strikta kriterier. Utgångspunkten är att se vingårdsläget som del av ett kulturarv. Målsättningen för VDP är att lyfta fram unika vingårdslägen som ger viner av karaktär och omisskännlig personlig prägel, på vinspråk ofta omnämnd som ”terroir”.

Hur många medlemmar har VDP

Idag är runt 200 vinegendomar medlemmar i VDP. Föreningen startade 1991 av 124 vinhus. Vart femte år sker en övergripande kvalitetsprövning av varje enskild medlem. Intresset för att vara med i VDP bland vinmakarna är stort och många nya vinhus har tillkommit, 86 har avslutat sitt medlemskap.

Kriterier för medlemskap i VDP

Det handlar inte om anpassning och likriktning. Snarare är mångfald och unicitet välkomna. Kriterierna är att vinerna ska vara torra, att kvalitén är hög enligt de krav som VDP ställer.

Genom samarbeten ska odlarna utvecklas och stärka en gemensam identitet, utan att ge avkall på sin personliga stil.

Några av VDPs medlemmar i artiklar på Vinbanken

1. Weingut Wagner -Stempel i Rheinhessen
2. Weingut J. Neus kan pinot noir!
3. Weingut Schloss Westerhaus - först med chardonnay  Tyskland
4. Weingut A. Christmann i Pfalz