En somrig laxrätt med trattkantareller passar vitt smakrikt vin av exempelvis, grenache blancdruvan.
Den som vill väljer en torr äppelmust för alkoholfritt, alternativt torr cider med låg alkoholhalt.
Vin till ugnsbakad lax med spetskål och trattkantareller
1.Côtes du Rhône Villages Blanc 2016 (73446)
Frankrike, 159 kr
Torrt, vitt smakrikt vin med fyllig smak av gula frukter, plommon och päron, öter och lite kryddor samt en lång, mineralrik eftersmak.
Varsogoda, den somriga laxrätten med både spetskål och trattkantareller. Smakar jättebra för alla som "inte vill grilla"!
Recept | Ugnsbakad lax med spetskål och trattkantareller
4 portioner
600 g laxfilé med skinn, delad i fyra bitar
olivolja
200 g delade mandelpotatisar eller annan delikatesspotatis
3 dl kycklingbuljong
1 liten spetskål
1 msk smör
1/2 kruka färsk timjan, hackad
200 g trattkantareller eller annan svamp
100 g bacon i tärningar
salt och nymald vitpeppar
2 msk smör
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Skär snitt i laxskinnet, lägg filén med skinnet upp, i en smord ugnsfast form.
3. Pensla med olivolja.
4. Smaksätt med salt och peppar.
5. Tillaga i ugn ca 15-20 minuter eller tills laxen har en innertemperatur på 50°.
6. Använd digital termometer.
7. Koka potatisen.
8. Skär spetskålen i klyftor och bryn i smör i en kastrull, tillsätt varm kycklingbuljong.
9. Lägg timjan, svamp och potatis i buljongen.
10. Skär bacon i tärningar och stek tills de får fin färg.
11. Ta upp grönsakerna ur buljongen och fördela i fyra tallrikar tillsammans med bacontärningarna.
12. Lägg en bit lax i varje tallrik.
13. Klicka lite smör i den varma buljongen och fördela i tallrikarna.
14. Garnera med några timjankvistar.
Servera gärna med hembakt bröd och en lagrad hårdost
Recept och bild från Sjömatsfrämjandet. Toppenbra hemsida om fisk, skaldjur olika märkningar som SMC och kalasfina recept. Foto ©Sjömatsfrämjandet, Agneta Thorsén
Fler recept med vin och mat-i-kombinationsförslag, hittar i här!