
I början av nästa år kommer du som har ett gediget vinintresse kunna gå en unik utbildning som Comité Champagne står bakom. Det är den första utbidlningen i sitt slag som kommer till Norden.
I samband med en pressträff nyligen presenterade Champagne Bureau Nordics de senaste siffrorna från det ansedda vinområdet. Bland annat gicks årets skörd igenom, men även försäljningssiffror i Sverige gick igenom. Under pressträffen presenterade man, ihop med Vinkällan Dryckesutbildningar, en unik utbildning som kommer äga rum i februari nästa år. Utbildningen kommer direkt från Comité Champagne och finns sedan tidigare på 17 olika platser runtom i världen. Nu kommer den för första gången till den nordiska marknaden, och enligt Love Åkeberg som är studierektor på Vinkällan, så riktar den sig främst mot folk inom branschen, som till exempel sommelierer och inköpare.
Det är endast 16 platser som kommer släppas till den två dagar långa utbildningen som kommer ledas av en av Sveriges främsta champagneexperter, Fredrik Schelin. Inom kort kommer anmälan öppna till den unika utbildningen.
En annan nyhet som presenterades, och som går lite i samma fotspår som ovanstående nyhet, är att Comité Champagne just lanserat en ny digital utbildningsplattform som är helt kostnadsfri och som finns i tre olika nivåer. Den plattformen hittar du här.
Siffror från Champagne i korthet
Under 2024 konsumerades det 6,5 miljoner flaskor champagne i de nordiska länderna. Sverige är fortsatt största land sett till konsumtion med 2,7 miljoner flaskor.
Konsumtionen i Sverige gick dock ner med 11 procent under 2024. Däremot ökade konsumtionen av prestigecuvéer, roséchamåagne och låg-dosagechampagne.
I juli 2025 ökade försäljningen med 24 procent jämfört med samma period förra året. Däremot föll snittpriset med 6,7 procent, vilket indikerar att champagne i den lägre prisklassen stod för den största ökningen.
Skörden 2025
Enligt Fredrik Schelin så är många av odlarna optimistiska kring årets skörd, trots att det var ett väldigt varmt år.
– Det är stor tillförsikt i regionen, men druvorna är väldigt fina och mogna. Allt ser friskt och fint ut, och druvorna ser som sagt jättebra ut. Det var en tidig värme som kom, men alla jag pratat med är glada och nöjda med kvalitén på druvorna.
Skördeuttaget är satt till 9 000 kilo per hektoliter, vilket är en minskning från förra året. Orsaken till det är att efterfrågan på champagne minskat.
– Det handlar om världsläget och efterfrågan, då man vill producera rätt mängd champagne. Man anpassar skördeuttaget efter efterfrågan och för att möta marknaden. Men priserna tror jag inte kommer höjas.
Många champagnehus har sedan tidigare år en hel del champagne och reservvin i sina källare, vilket också vittnar om de senaste årens nedgång i försäljningen. Enligt Fredrik Schelin så börjar många odlare nu blicka mot andra druvor än de tre vanligaste; meunier, pinot noir och chardonnay.
– Gamla druvor börjar bli mer och mer populära, som arbane. Tidigare har den inte all varit populär då den inte mognat tillräckligt, men på grund av klimatförändringarna så börjar till och med den mogna och därför odlar man den igen.