Laddar annons
Värdigt sällskap till skogens guld – 4 vintips till kantareller
11 Sep, 2025

Värdigt sällskap till skogens guld – 4 vintips till kantareller

På sociala medier och bland vänner hör jag att det är ett riktigt svampår i år. Själv har jag bara hittat en torr, maskäten stackars kantarell när jag gett mig ut på jakt. Bättre lycka har jag tack och lov när jag letar passande vin på Systembolagets hyllor. Kompisarna får stå för svampen.

En del mat och vin-kombinationer är alldeles utmärkta utan att lämna något betydande spår. Andra etsar sig fast inte bara som ett minne av ”det här var gott”, utan som en känsloladdad upplevelse som när den gör sig påmind väcker något till liv i både smak- och doftsinne. För mig är en oproportionerligt stor del av dessa starka smakminnen kombinationer där kantareller har en central roll. För visst är det något magiskt när den nötiga, umamirika smaken av kantarell möter en dryck som inte bara passar till, utan höjer hela upplevelsen. 

Klassiska kombinationer med kantarellen i fokus

Innan mitt vinintresse på riktigt tog fart var jag med om en sådan upplevelse. Jag kommer inte ihåg i detalj vad som fanns varken i glaset eller på tallriken, men jag minns starkt hur det smakade och kändes i både kropp och själ, när en rejält mogen champagne mötte de smörstekta kantarellerna som fanns i rätten. En explosion av smaker. Och champagne är onekligen ett bra val till skogens guld, särskilt när kantarellerna är smörstekta och champagnen mogen. Bubblorna i vinet bryter igenom fettet, och de brödiga aromerna som vi hittar i champagne matchar bra. Välj en fylligare champagne som har legat lite längre på jästfällningen och som gärna har lite ålder för att få en riktigt magisk upplevelse. 

Kanske den allra mest klassiska och mest rekommenderade vinstilen att matcha med smörstekta kantareller är ekfatslagrad chardonnay. Precis som i champagnen har vi tillräcklig syra för att möta upp smör, och kanske till och med grädde, som finns i vår kantarelltoast. Men här går vi ännu tydligare in på att möta upp med kraft och intensitet i smaken. En klassisk kombination av en anledning.

Vill man hellre ha svampen i huvudrätten kanske man lagar sig en krämig kantarellrisotto och visst passar det bra med champagne eller fatlagrad chardonnay även då, men det öppnar upp för andra matchningar också. Med en rik buljong och oumph från parmesan finns det tillräckligt med smak för att gå in på de lättare röda vinerna. Plocka fram en flaska nebbiolo så har du en garanterat njutbar kombination. Råkar du ha en liten tryffel att riva över risotton blir det magi.

Värdigt sällskap till skogens guld – 4 vintips till kantareller

  • Charles Heidsieck Brut Réserve

    Charles Heidsieck Brut Réserve

    frankrikeFrankrike
    750 ml
    12%

    En riktig champagneklassiker där druvorna pinot noir och meunier bidrar med fyllighet och intensitet. Ungefär hälften av vinet består av så kallat reservvin, alltså äldre årgångar som blandas i non vintage-champagne. Ett sätt att få komplexiteten av en mogen champagne utan att du behöver lagra flaskan själv. Förvänta dig en intensiv, rund och bjussig champagne med mängder av rostat bröd, aprikosmarmelad och nötter. Perfekt till kantarelltoasten.

    579 kr
  • Tissot & Potel La Sixième Côte Chardonnay

    Tissot & Potel La Sixième Côte Chardonnay

    2023
    frankrikeFrankrike
    750 ml
    12.5%

    Från trendiga Jura i Frankrike kommer många riktigt bra viner på chardonnay, och det här är inget undantag. Med balans mellan fräschör och djup hittar vi en generös fruktighet med klassiska toner av äpple och citron tillsammans med nötiga och rostade toner som speglar kantarelltoasten på ett snyggt sätt. 

    139 kr
  • Langhe Nebbiolo Pio Cesare

    Langhe Nebbiolo Pio Cesare

    2022
    italienItalien
    750 ml
    14%

    Langhe Nebbiolo brukar vara både lite billigare och lite lättare än Barolo och Barbaresco, som är appellationer som ligger inom det större Langhe-området. Men druvan är densamma och vinerna håller en liknande stil. Hos Pio Cesare får vi som väntat ett strävt och elegant vin, där körsbär, jordgubbar och nypon samsas med en lätt fatton.

    225 kr

Utmanar-kombo till kantareller

De flesta har en relation till sherry, men erfarenheten säger mig att den relationen ofta är ungefär att det är någonting rumstempererat och sött som man kan tvingas dricka hos en äldre släkting om man har otur. En mindre andel, mer lyckligt lottade, människor har upptäckt att sherry är så otroligt mycket mer än så – och att den bästa sherryn är torr. En ”acquired taste” skulle man kunna hävda, men den som når dit kan njuta av riktigt högkvalitativa viner till en väldigt modest peng. Jag vill slå ett slag för att utmana smaklökarna och utforska sherryns fantastiska värld genom en av de kanske bästa smakkombinationerna – oxidativt lagrad sherry och svamp. Så, laga dig en krämig kantarellsoppa och korka upp en flaska sherry till. Bättre sätt att välkomna hösten finns inte!

  • Leonor Palo Cortado 12 Years

    Leonor Palo Cortado 12 Years

    spanienSpanien
    375 ml
    20%

    Från giganten Gonzalez Byass kommer den här sherryn av stilen Palo Cortado, som anses vara den finaste och mest raffinerade. Med en genomsnittlig ålder på tolv år har vinet fått en rejäl utveckling och här finns en otrolig komplexitet där nötiga toner, torkad frukt, karamelliserat socker och vanilj är tongivande. Servera i samma glas som du dricker vitt vin ur, och gärna med en temperatur på ungefär 12 grader. 

    129 kr

4 vintips till kantareller

  • Champagne

  • Fatlagrad chardonnay

  • Nebbiolo

  • Palo Cortado Sherry