Laddar annons
Veckans femhundring – släpp inte sommaren helt
11 Aug, 2023
Uppdaterad: 
27 Sep, 2023

Veckans femhundring – släpp inte sommaren helt

Veckans femhundring är vinserien där vi tar med oss vår fiktiva femhundring till Systembolaget en vanlig fredag och ska handla. Tanken med artikelserien är att vi ska välja viner som antingen finns i det fasta sortimentet eller i det tillfälliga sortimentet.

I veckans femhundring siktar vi varje vecka på att ha med olika antal många vintips, baserat på hur mycket vinerna kostar. Vi vill välja en överkomlig summa och vi vill tipsa om genuina och trovärdiga tips baserade på tid på året och nyhetsvärde. I veckans femhundring kommer du som läsare kunna gå in varje fredag när du står på Systembolaget och bli tipsad om vad du kan köpa för femhundra kronor denna fredag. Ibland kommer vi kanske gå över femhundra kronor, och ibland hamnar vi under femhundra kronor, men vi kommer alltid ligga runt en femhundring.

Vissa veckor kanske det kommer lanseras ett vin som bara det kostar runt femhundra kronor, och då blir det veckans enda tips. Men det kommer vara väldigt sällan som vi kommer ha enbart ett vintips på fredagar, det ska till en exceptionell lansering om det ska ske. Vi siktar med andra ord på att alltid ha med ett antal viner som totalt kostar runt 500 kronor.

Veckans femhundring

Wiener Gemischter Satz, 2021 (2515) 119:-

Det första vinet vi lägger i korgen denna fredag är detta hyperintressanta österrikiska vin som vi uppmärksammat tidigare i en artikel. Här får du en mix av en rad olika druvor som plockas samtidigt, oavsett hur långt de kommit i sin mognadsprocess. Och resultatet är imponerande. Du får ett fruktigt och piggt vin med en härlig pärondoft som ackompanjeras av färska örter och persika. Smaken är fruktig med ett fräscht limeavslut och en härlig syra. Om du inte vill släppa sommaren, trots det kassa vädret, så är det här ett vin som in i korgen. Testa gärna med Wiens paradrätt, nämligen äkta wienerschnitzel.


Xavier Vignon, Châteauneuf-du-Pape, 2020 (6267) 279:-

Ett annat vin som hamnar i korgen den här veckan är Xavier Vignons hyllade Chateauneuf-du-Pape som kammat hem både Bästa Chateauneuf och hyllats av Christian Stojkovic tidigare här på Vinbanken. Om du är ute efter att välkomna hösten med ett kvalitetsvin till överkomligt pris så är det här vinet för dig. Du får den mest prisvärda Chateauneufen du kan få på Systembolaget. Det är en intensiv och kryddig doft med tydliga toner av mörk frukt där björnbär, plommon och hallon. Du får även tydliga toner av svartpeppar och i avslutet möts du av choklad. Allt sitter där det ska och man kan inte göra annat än att lyfta på hatten åt detta charmiga muskelpaket. Servera gärna till en örtig lammstek i ugn ihop med en krämig potatisgratäng.


Beaujolais Villages, Marc Dudet, 2021 (2317) 129:-

Det sista vinet som hamnar i korgen och som gör att vi går över budget med 27 kronor är detta tillgängliga, fräscha Beaujolais-vin. Här är det bären som är i fokus, och detta kan lugnt klassas som ett rött sommarvin. Här får vi en intensiv bärighet med skogshallon, jordgubbar och körsbär i doften. I smaken kommer även en liten diskret örtighet fram som passar riktigt bra med bärigheten i vinet. Här finns även ett litet tanningrepp som man känner av. Skulle passa perfekt som husvin. Servera gärna när vännerna kommer över och ni är sugna på en klassisk charkbricka.
Total kostnad denna vecka: 527 kronor