Laddar annons
De är världens bästa vingård 2023
17 Aug, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

De är världens bästa vingård 2023

I samband med ett stort event i spanska Rioja stod det klart att den ansedda producenten Catena Zapata tog hem priset som ”Världens bästa vingård 2023”.

Vi på Vinbanken har vid ett flertal tillfällen uppmärksammat den argentinska producenten Bodega Catena Zapata, både för deras hyperintressanta och imponerande viner men även för deras minst lika imponerande resa kring druvan malbec. Det går inte att göra annat än att imponeras av vinhuset som på många sätt och vis revolutionerat den argentinska vinnäringen och sett till att druvan malbec blivit att räkna med runt om i världen.

När 500 medlemmar i akademin ”Worlds Best Vineyards” skulle utse ”Världens bästa vingård 2023” så stod det klart att det var just Bodega Catena Zapata som kammade hem det åtråvärda priset. Medlemmarna är utvalda av vinkritiker, sommelierer, resejournalister och diverse experter inom vinturism. För att utmärkelsen ska vara så rättvis som möjligt så är själva akademin indelad i sju geografiska regioner så att hela vinvärlden blir representerad.

"Jag saknar ord"

Syftet med utmärkelsen är att utse den vingård som erbjuder den bästa upplevelsen baserat på en rad olika faktorer. Det var den ansedda journalisten Tim Atkin som delade ut priset i samband med en ceremoni i spanska Rioja. På plats för att ta emot priset var Laura Catena som är fjärde generationens vinodlare inom familjen och även företagets vd.

-- Jag saknar ord. Vilken oerhörd ära och vilket erkännande av min fars vision under trettio år att skapa argentinska viner som kan mäta sig med de allra bästa i världen. En hyllning av vår familj och av alla superhårt arbetande medarbetare hos Catena, i det förgångna, idag och i framtiden, sa Laura Catena enligt ett pressmeddelande.

I dag leder familjen Catena forskning genom Catena Institute of Wine, där man bland annat undersöker höghöjdsodling i en stor utsträckning. Och det var just höghöjdsodlingen av malbec-druvan som satte Nicolas Catena på världskartan genom hans internationellt erkända viner som hyllats unisont av några av världens främsta vinexperter.

Läs hela reportaget om Catena Zapata här