Laddar annons
Bästa Barolo 2023 på Systembolaget – topp 5
14 Aug, 2023
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Bästa Barolo 2023 på Systembolaget – topp 5

Vi i Sverige har det senaste decenniet fått upp ögonen för Barolo och de fantastiska vinerna som görs i nordvästra Italien. Utbudet av Baroloviner är stort på Systembolaget generellt, men i det fasta sortimentet så finns det endast ett dussintal att välja mellan. Därför har vi hittat våra fem bästa Barolo 2023 i det fasta sortimentet på Systembolaget.

På Vinbanken har vi de senaste åren vid ett flertal tillfällen uppmärksammat den enorma Barolo-trenden som vi i Sverige går igenom just nu. Barolo och Barbaresco är kronjuvelerna i den piemontesiska vinnäringen och det är ingen slump att just Barolo kallas för kungen av italienska viner. Det kan dock vara förvirrande att slingra sig igenom och hitta just sin favorit-Barolo. Därför har vi på Vinbanken gått igenom utbudet av Barolo-vin i det fasta sortimentet på Systembolaget och hittat våra fem favoriter när det kommer till bästa Barolo 2023 på Systembolaget.

Det fasta sortimentet består i dag av ett dussintal olika Baroloviner, men om du vill ha en ännu djupare Baroloupplevelse så är det i beställningssortimentet du ska leta. För där hittar du en bra bit över 200 olika Baroloviner där många imponerar. Vi har dock utgått från bästa Barolo i det fasta sortimentet på Systembolaget i den här listan.

Bästa Barolo 2023 på Systembolaget – topp 5

Borgogno, No Name, 2019 (73661) 299:-

Är det ens en Barolo? Enligt vinmyndigheterna som väljer vad som får kallas för Barolo och vad som inte får kallas för Barolo, så är No Name ingen Barolo. Men enligt oss så uppfyller vinet exakt alla krav för att få kallas för en Barolo och det har allt man kan kräva av en prisvärd och imponerande Barolo. Du får ett tillgängligt, kryddigt vin med en viss fatkaraktär där bären i form av mogna jordgubbar och körsbär kommer fram direkt i doften. I smaken får man de där klassiska tonerna av såväl nypon som rosor, men även en härlig intensiv kryddighet med lite tobakskaraktär i längden. Detta är definitionen av en modern Barolo som man kan dricka samma dag som man köper vinet om man ger det lite luft. Det är den unga vinmakaren Andrea Farinetti som står bakom vinet och vi har tidigare skrivit såväl om honom som om historien om No Name och det intressanta namnet.


Barolo, Massimo Rivetti, 2019 (20055) 295:-

Här får man ett något mer utvecklat vin med lite mer drag och karaktär av torkad frukt, utan att för den delen rucka på de klassiska Barolo-karaktärerna. Det är en kryddig och pigg doft med toner av torkade vinbär och körsbär. Här får vi en smak där kryddorna kommer fram på ett trevligt sätt. I längden kommer även pomeransen fram som ger ett härligt och imponerande avslut.


Borgogno Barolo, Riserva, 2016 (2443) 699:-

Samtliga viner på den här listan kan klassas som moderna Baroloviner, men i det här specifika vinet får vi en dos av hur en klassisk Barolo smakar. Man ska veta att Barolo genomgått flera revolutioner de senaste decennierna när det kommer till vinmakande. Man har hela tiden gått mot mer och mer tillgängliga viner som går att drickas inom en snar framtid, istället för de tunga och rejält fatlagrade vinerna som kräver många år i källaren för att öppnas upp. Här får vi en blandning av klassisk Barolo och modern Barolo från den ikoniska producenten Borgogno. Det är ett utvecklat och komplext vin från den imponerande årgången 2016. Direkt i doften får du lite mogna toner där du kommer känna mogna jordgubbar men även nypon, rosor och kryddor. En imponerande Barolo som kostar en slant, men som ändå imponerar på många sätt.


Barolo Albe, G.D. Vajra, 2019 (2398) 279:-

En pjäs som enklast går att beskriva som “du vet vad du får” och som enligt oss förtjänar mer uppmärksamhet. Det är inte alltid Vajra får så mycket uppmärksamhet, men den här Barolon imponerar i det fasta sortimentet. Om man ska jämföra den med de andra vinerna så har den här en gnutta mer bärig karaktär i såväl doft som smak. Det är ett tillgängligt och kryddigt vin med hallon, körsbär och jordgubbar. I avslutet kommer toner av choklad fram. För 279 kronor är detta defintivt en av de absolut mest prisvärda Barolovinerna du kan hitta på Systembolaget.


Barolo Fontanafredda, 2019 (70227) 209:-

En bra och prisvärd Barolo i det här prissegmentet. I dag går det att hitta flera olika Baroloviner som kostar runt 200 kronor, och här får vi ett vin som ger dig allt du kan önska dig av en Barolo i den här prisklassen. Du kommer få en modern och tillgänglig Barolo från en erkänt duktig producent. I doften är det kryddor, bär, rosor, nypon, te och pomerans. I smaken är det körsbär, rosor, nypon, choklad och pomerans. En bra och prisvärd Barolo helt enkelt!