LÀs Percys vintips dÀr han uppmanar Dig till att göra en kulturgÀrning. Percy, precis som jag sjÀlv (Inrikes 4, 2010), har dÄ och dÄ propagerat för ovanliga druvor som bara odlas pÄ nÄgra fÄ platser. Och nu Àr det dags igen. Denna gÄng handlar det om en grekisk urdruva. Prova!
2338 Santorini Assyrtiko 2009 för 99 kronor
sÄ gör Du inte bara en kulturgÀrning utan fÄr ocksÄ ett förbaskat gott vin. Gula plommon, örter, citrusskal, hÀrlig mineralitet och en hög elegant syra (typ gröna Àpplen). Syran Àr lÀcker och gör det hela till ett suverÀnt matvin. Inget mainstream-vin direkt men det Àr ju heller inte det jag letar efter i ett vin pÄ en ovanlig druva. Druvan mÄste ha en speciell gen som gör att den lyckas behÄlla syra trots det vÀldigt varma klimatet pÄ ön Santorini. Kanske nÄgot att tÀnka pÄ för odlare i andra varma klimat?
Grillad fisk (eller ljust kött för den delen) borde sitta som en smĂ€ck. Varför inte köra en svekisk cross over och grilla/stek gös och saganaki och servera med stora vita bönor och en tomatkompott (skala och kĂ€rna ut plommontomater (spara tomatvattnet till hopkokningen senare), dela i kvartar och marinera i vitlök, lök, timjan och olivolja. Torka Ÿ av tomatkvartarna i 150 graders ugn ca 30 min. FintĂ€rna och koka ihop allt, inklusive marinaden och tomatvatten, tills vĂ€tskan försvunnit). Grillar Du inte fisken kan Du anvĂ€nda röksalt för att Ă€ndĂ„ ge lite rökig smak.