Laddar annons
5 Nov, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Veckans mat och dryck lyfter fram utrotningshotat vin

Läs Percys vintips där han uppmanar Dig till att göra en kulturgärning. Percy, precis som jag själv (Inrikes 4, 2010), har då och då propagerat för ovanliga druvor som bara odlas på några få platser. Och nu är det dags igen. Denna gång handlar det om en grekisk urdruva. Prova!

2338 Santorini Assyrtiko 2009 för 99 kronor
så gör Du inte bara en kulturgärning utan får också ett förbaskat gott vin. Gula plommon, örter, citrusskal, härlig mineralitet och en hög elegant syra (typ gröna äpplen). Syran är läcker och gör det hela till ett suveränt matvin. Inget mainstream-vin direkt men det är ju heller inte det jag letar efter i ett vin på en ovanlig druva. Druvan måste ha en speciell gen som gör att den lyckas behålla syra trots det väldigt varma klimatet på ön Santorini. Kanske något att tänka på för odlare i andra varma klimat?
Grillad fisk (eller ljust kött för den delen) borde sitta som en smäck. Varför inte köra en svekisk cross over och grilla/stek gös och saganaki och servera med stora vita bönor och en tomatkompott (skala och kärna ut plommontomater (spara tomatvattnet till hopkokningen senare), dela i kvartar och marinera i vitlök, lök, timjan och olivolja. Torka ¾ av tomatkvartarna i 150 graders ugn ca 30 min. Fintärna och koka ihop allt, inklusive marinaden och tomatvatten, tills vätskan försvunnit). Grillar Du inte fisken kan Du använda röksalt för att ändå ge lite rökig smak.