Laddar annons
5 Nov, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Grönstedts Cognac och boken om Konjaksfursten från Leksand

Cognachuset Grönstedts har jag skrivit om vid flera tillfällen här på sidan men värt ett tips och uppmärksamhet är den nyutkomna boken om nämnda företag som skrivits av Mats Lindström.

Pressmeddelandet berättar
”Varje gång jag går över en svensk kyrkogård tänker jag, här vandrar jag över många stoft vars gomsegel smekts av Grönstedts”.

Det säger måltidsprofessorn Carl Jan Granqvist i frilansjournalisten Mats Lindströms nya bok, Grönstedt Konjaksfursten från Leksand.

Granqvist berättar också när han som barn fick en konjakssudd av märket Grönstedt mot tandvärk.

- Enligt Carl Jan Granqvist räckte det med att säga Grönstedts så visste alla vad det var. Det är bland annat det som jag vill berätta i den första boken om vinhandlaren Johan Daniel Grönstedt (1806-76), som på sin tid byggde upp en av landets bästa vinkällare och han räknas än idag som en av våra främsta entreprenörer på området, säger Mats Lindström.

Berättelsen börjar i Leksand där Grönstedt föds den 4 april 1806. Pappan var bruksinspektor och Grönstedts intresse för den världsomfattande vinhandeln kom från pappans vinintresse och kontakter.

Grönstedt börjar som kyparlärling hos rådmannen och traktören Adolf Wilhelm Renström på Falu källare. Efter sex år fortsätter resan till grosshandlarföretaget Mazer och Co i Stockholm.

I början av 1830-talet, efter tolv års utbildning, blir Grönstedt kypare, och med burskap i ryggen driver han gårköket Stiernan på Österlånggatan. Det är en milstolpe i boken för det är på Stiernan som Grönstedts första egna tillverkning av punsch startar!

År 1846 kom så hans konjak (år 2011 165 år) och i slutet av 1840-talet avvecklas Stiernan och verksamheten flyttar till von der Linderska huset på Västerlånggatan. År 1857 drev Grönstedt enbart vinhandel, nu på adressen Stora Nygatan 31 i Gamla stan.

Grönstedt var vinhandlare, grosshandlare, ordförande i Vinskänkssocieteten i 22 år, kommunpolitiker och riddare av Vasaorden.

Boken rör sig också i nutid. År 2009 reste Master Blender Folke Andersson och Mats Lindström  till Cognac i Grönstedts fotspår. Samtalen med Folke Andersson och Carl Jan Granqvist försöker belysa Grönstedts arbetssätt och betydelse för svensk kultur.

Mats Lindström

Fakta:
Boken kostar 250 kr. och kan beställas på tfn. 076-0470 995

Mats Lindström (f 1962) har studerat historia och humaniora i Uppsala och är frilansjournalist, musiker, underhållare samt Bellmantolkare. Ligger bakom flera kulturprojekt och artiklar samt en lovordad bok om världens starkaste man Siljansnäs-Anders (1872-1919) som kom ut 2006.