

I en av de historiskt mest omskrivna vinregionerna i världen har området Ventoux alltid fått stå i skuggan och kylan. När solen nu börjat skina allt mer så har dess strålar även börjat nå till vad som är hela Rhônedalens bäst bevarade hemlighet.
1 909 meter över havet. En ikonisk plats för cyklister. En skidanläggning på toppen. Och lysande viner längs med dess sluttningar. Mont Ventoux är namnet på södra Frankrikes högsta berg, och Ventoux är namnet på den relativt stora vinappellationen som breder ut sig längs med bergets sluttningar och skapar en sval oas i ett annars hett område. Det är här som en av de mest ikoniska etapperna av Tour de France går, vilket har gjort berget till en naturlig samlingsplats för cyklister från hela världen.
Orsaken till att du inte hört talas om vinerna från Ventoux tidigare beror inte enbart på att området, som ligger i de östra delarna av Rhônedalen, i stort sett alltid varit i skuggan av betydligt mer välkända Châteauneuf-du-Pape, Gigondas och Côte-Rôtie. Utan det har helt enkelt även berott på att området inte varit redo för att skapa viner av högsta möjliga klass. De svala och kyliga franska förutsättningarna har ofta gjort att druvorna inte fått en tillräcklig mognad.
– Här är det riktigt kallt. Det är den kallaste platsen i södra Frankrike. Men klimatförändringarna har varit positiva här och hittills har förändringarna gynnat hela Ventoux skulle jag säga, berättar Alistair Cooper som är Master of Wine från England i samband med en Master Class i påvepalatset i Avignon.
Även om vinområdet Ventoux, som är relativt stort och breder ut sig som ett enda stort L runt berget, ligger i de sydöstra delarna av Rhônedalen så har det även blivit lite av en naturlig plats för druvorna från norr att trivas på, och återigen är det klimatet som spelar in. En av de mest välkända producenterna i området, tillika ordförande i appellationen AOC Ventoux, är Frédéric Chaudière som driver familjeföretaget Chateau Pesquie som ofta hyllas av svenska vinexperter i samband med lanseringarna i det tillfälliga sortimentet. Enligt honom så har han sett en enorm skillnad på vinerna de senaste åren.
– De blir bara bättre och bättre. Jag säger det inte bara för att jag kommer från området och för att jag jobbat med Ventoux i hela mitt liv, utan det är verkligen ett framtidsområde som kan leverera väldigt mycket av det som konsumenterna i dag är ute efter. Vi har fräschören, syran och den rena frukten.
Alistair Cooper stämmer in i att Ventoux är ett framtida vinområde att hålla ögonen på.
– Ventoux är definitivt en av de framtida stjärnorna. Det är viner som sticker ut i hela Rhônedalen. Varje gång jag testar nya viner från Ventoux så hittar jag nya saker som fascinerar mig. Druvorna från de norra delarna av Rhônedalen brukar väldigt sällan trivas i södra Rhônedalen, men just i Ventoux så älskar till exempel syrah förutsättningarna. Även viognier gillar svalkan som finns här.
Det är få personer som kan lika mycket om AOC Ventoux som Frédéric Chaudière kan. Hans familj har ägt vinhuset Chateau Pesquie ändå sedan början av 1970-talet, innan appellationen Ventoux ens fanns. Så man kan säga att Frédéric Chaudière och Ventoux gått hand i hand under hela hans livstid.
– För bara några decennier sedan så fanns det inte alls många vinhus, och vinerna var i ärlighetens namn inte heller någon vidare nivå. Men nu är det något helt annat, och den mesta och största förändringen har skett de senaste åren då vi verkligen sett vilka fantastiska viner som kan skapas här.
Merparten av samtliga viner från Ventoux är fortsatt röda, men det finns även en stor del rosé och vitt som görs här. På den svenska marknaden är det just Chateau Pesquie som främst gått i bräschen för hela området med sina lanseringar i det tillfälliga sortimentet, och totalt i dag går det att hitta ett dussintal viner från Ventoux via Systembolaget. Enligt Frédéric Chaudière så pekar allt på att Ventoux bara kommer bli bättre och bättre.
– Jag är stolt över att komma härifrån och jag är stolt över de här svala, rena och friska vinerna som vi skapar här. Jag tror definitivt att många kommer bli förvånade om och när de testar ett vin från Ventoux för första gången, avslutar Frédéric Chaudière.