Laddar annons
Vin från Arbois, Jura - för entusiaster att leta efter
2 Sep, 2021
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vin från Arbois, Jura - för entusiaster att leta efter

Arbois, Louis Pasteur, druvorna savagnin, poulsard och troussau – gemensam nämnare är vinappellationen AOP Arbois i franska vinregionen Jura.

Arbois stammar från orden ’ar och bos’ som betyder bördigt land som syftar på de bördiga, låglänta kullarna i distriktet. Byn Arbois ligger i Jura och det är även en appellation, en så kallad AOP, för röda och vita viner med skyddad ursprungsbeteckning.

Arbois appellation för rött och vitt vin

Kanske är Arbois den viktigaste appellationen i region Bourgogne-Franche-Comté för vin. Men Arbois är garanterat (ännu) inte den mest kända vilket torde vara grannen AOP Château-Chalon där producenten Henri Maire är den starkaste lysande kraften och stjärnan. Som ledande uppköpare av regionens viner har Maire skapat sig ett starkt varumärke. Samtidigt har producenten under många år bidragit till att introducera Juras viner i Frankrike men också långt utanför landets gränser.

Utvecklingen kunde möjligen ha stannat där vore det inte för ’internet’. Den nya generationens vinbönder i Jura har haft tillgång till kunskap och erfarenhet ingen tidigare generation kunnat drömma om. Till sin hjälp har de även använt sig av sociala medier. Således ter sig situationen plötsligen på ett annat sätt, lite mer till fördel för den lilla producenten med bara ett fåtal flaskor i årsproduktion. Med hjälp av sina sociala kanaler har den som velat kunnat tala med vinentusiaster i hela världen. Den starkt begränsade produktionen räcker plötsligen inte till, så hög är efterfrågan i dag. Ju mindre, mer nischad och unik har plötsligen visat sig vara en fördel. Men internet till trots, utmaningen med att få de unga att stanna kvar i regionen kvarstår. Höga priser på mark är det största hindret.

Så om inte om hade varit, som internet, hade de internationella framgångarna för Jura möjligen stannat vid regionens fantastiska ostar, Comté, Morbier och Beaufort, samt vid ett fåtal stora tillverkare. För övrigt smakar Juras ostar helt magiskt i kombination till de lokala vinerna. Oavsett om det är de röda svala och lätt örtkärva vinerna av druvorna trosseau eller poulsard eller de aromatiska, lätt honungsdoftande vita savagninviner.

karta-arbois-jura-vinbanken

Var ligger Jura

Jura är alpregion som gränsar mellan östra Frankrike och Schweiz. Här öppnar åkertegar, betande kor på vall och vinodlingar upp landskapet i det annars skogbeklädda, delvis karga bergslandskapet. Klimatet är svalt, förutsättningarna sparsmakade och all odling oavsett gröda är en utmaning. Det är självklart att egendomarna är mindre, arealerna är naturligt begränsade med anledning av bergen. Med dessa förutsättningar ter det sig därför självklart att vinerna är unika, som inga andra. Och att Jura seglat upp som ett naturvinsmecka faller sig än mer logiskt. För hur annars kan ett litet vindistrikt göra sig kända under ett namn eller skapa brus i vinetablissemanget, långt utanför landets gränser.

Att Pasteur utförde sin forskning i Arbois ter sig som komiskt i detta sammanhang, å ena sidan dagens natuvinseldorado i kontrast till anfadern och kunskapen om vinets jäsningsförlopp.

Som ett radband följer byarna Salins-les-Bains, Arbois, Pupillin, Poligny, Chateau-Chalon, L’Etoile, Cons-les-Sauniers och Beaufort alpdalen. Byarna ligger i Jura med vinbyn Arbois som den mest kända appellationen, AOP Arbois.

FAKTA AOP ARBOIS

Ursprungsbeteckningen bildades: 1936
By-appellationer: Abergement-le-Grand, Les Arsures, Mathenay, Montigny-les-Arsures, Mesnay, Molamboz, Les Planches-près-Arbois, Pupillin, Saint-Cyr-Montmalin, Vadans and Villette-les-Arbois.

Yta under vinodling: 850 hektar
Produktion: 4 miljoner liter/år.
Höjd: 246-613 m ö havet. Odlingarna ligger mestadels på mellannivå (på lägre belägna sluttningar odlas spannmål), höga lägen är mestadels skogsbevuxna.
Druvor: gröna - chardonnay, savagning. Blå – poulsard, trousseau och pinot noir.
Vin: merparten av tillverkningen är röda viner.
Klimat: ofta soligt, vackert väder från mars till oktober. Kontinentalt, kalla vintrar, heta somrar. Den lilla floden Cuisance påverkar inte speciellt mycket, dimma är sällsynt.
Nederbörd: 1000 mm/år
Geologi: kalksten med lera och hög kiselhalt samt skiffersten.

Kända viner och tillverkare i Arbois

Vin Jaune – gult vin
Vin de Paille – strå vin (torkade druvor på halmbäddar)
Kända, större producenter: Henri Maire, kooperativet Fruitière vinicole d'Arbois, Rolet, Stéphane Tissot, Jacques Tissot, Domaine de la Pinte, Pascal Clairet, Michel Gahier, Frédéric Lornet och Fumey-Chatelain.

Louis Pasteur 1822-1895

Pasteur började forska om alkoholjäsningen i Arbois på den egna vingården i Rosières. Familjen hade sitt ursprung i Arbois varför Pasteur kom att tillbringa många lov och semestrar i staden. Här påbörjade han även sin forskning om vinplantan, dess sjukdomar, alkoholjäsningens förlopp och viners mognadsutveckling. Louis Pasteur är erkänd som upphovsman till vin som vi känner det i dag.

Pasteur var för en kontrollerad jäsning. Av den anledningen ter det sig som ödets ironi att Jura delvis profilerat sig som ett naturvinsområde, det vill säga för spontanjästa viner.

TIDIGARE ARTIKLAR OM VINFPRODUCENTER FRÅN JURA

Lucien Aviet et Fils - vin av trosseau för upptäckare
Maison Pierre Overnoy
Domaine Berthet-Bonde, en pärla i Château-Chalon

LÄS MER OM ARBOIS OCH JURA I FAKTAFOLDER FRÅN REGIONEN huvudbild + karta, hämtad från densamma.