Laddar annons
Vin från Savoie - sparsmakade vin-pärlor
19 Aug, 2021

Vin från Savoie - sparsmakade vin-pärlor

Altesse, jacquère, roussanne för vita viner. Eller den blå druvan mondeuse som antas vara besläktad med refosco i Italien. Och till franska syrah - vindistriktet är Savoie.

SAVOIE. Litet, utspritt vinområde i östra Frankrike med vingårdar som hänger på bergsidor. Eller poppar upp där det finns plats. En anledning till varför odlingarna ligger på vitt skilda platser. Mångfald och olikheter utmärker vindistriktet Savoie.

Det råder hård konkurrens om den öppna, bördiga marken och tre vingårdslägen, så kallade cru, är försvunna på grund av urbaniseringen. Appellationen Savoie innefattar nu tre skyddade ursprung betecknade AOP med 16 cru'er.

Vingårdarna är spridda. Ett fåtal (under 10% av arealen) ligger längs södra strandlinjen av Genevesjön (Lac Leman) där man hittar cru'erna Ayze, Marignan, Marin och Ripaille.

Odlingar ligger på vänstra stranden av Rhône efter att floden lämnat Geneve och på många platser längre söderut, nära staden Chambéry. Straxt söder om Chambéry finns de kända vinbyarna Apremont, Les Abymes och Chapareillan. Odlingarna sträcker sig vidare förbi Albertville in i dalen La Combe de Savoie där man hittar än fler vingårdar.

Vinerna är vita, röda, mousserande och rosé. Vissa är söta. Spännande för dig som läser artikeln nu, aug-21, är att det lanserats ett mousserande vin i tillfälliga sortimentet på Systembolaget 17/8. Christian Stojkovic har provat och recenserat.

Snabbval

Export kallas vin som säljs till närliggande storstaden Lyon

Under vinappellationen Savoie kan entusiaster prova några av världens mest sparsmakade viner. Vin som garanterat inte är som andra och som av naturliga skäl tillverkas i mycket begränsade volymer.

Besökare i regionen har exempelvis provat de kryddiga röda mondeusevinerna, speciellt från ursprung nära Arbin, till det lokala kökets många osträtter. Kombinationen är omtalad och god! Och bergsvandrare och skidåkare har garanterat provat andra lokala viner. Men sen blir det svårare.

För alla oss andra nyfikna vinälskare uppstår genast mer jobb när vi vill hitta någon av de få buteljer som tillverkas. Så liten är vinproduktionen i Savoie att ytterst få flaskor lämnar distriktet. Även om avståndet inte är längre än närliggande staden Lyon.

Men ge inte upp letandet! För med hjälp av internet hittar ni garanterat det ni söker och vissa av producenterna har svenska importörer som ni kan kontakta.

LÄS CRUZ LILJEGRENS ARTIKEL FRÅN 2016, VIN FRÅN SAVOIE INTE BARA FÖR SKIDÅKARE

Jämför vin från Savoie med vin från Jura

Nja. Är svårt och inte riktigt möjligt. Förvisso är båda områden med liten produktion, udda druvsorter och därmed förenlig hantverksmässig tillverkning. Men när Jura går i riktning ’naturvin och är allmänt för 'fri' jäsning’ har Savoies vinbönder fokuserat på kontrollerad tillverkning. Fortfarande i det lilla. Notera att flera av distriktets odlare är ekologiskt certifierade med biodynamiska metoder hos bland andra Ecocert, Natur & Progès och Demeter.

FAKTA AOP SAVOIE

Appellation sedan 1973 för vita (70% av totala produktionen), rosé och röda, stilla, pärlande eller mousserande viner, i östra Frankrike.

Det finns 3 appellationer med den övergripande AOP Savoie plus Roussette de Savoie som andra i strolel, följd av Seyssel. Det finns 16 cru-beteckningar varav de mest populära är: (ibland Les Abymes) Abymes, Apremont, Chignin, Crepy och Jongieux.

Yta under vinodling: ungefär 2 000 hektar, vilket är 0,5% av Frankrikes totala vingårdsareal.

Druvor: gröna altesse (kallas lokalt roussette de savoie och är släkt med chasselas), jacquere, roussanne (lokalt kallad bergeron) och pinot gris. Blå druva: mondeause och mondeuse arbin samt gamay och pinot noir.

Fler sällsynta lokala sorter är: douce noir, persan, rèze, servanin, mècle, bia, mornen, dureza, mondeuse gris, jacquère noir och rin noir.

Volymer/produktion år: ungefär 13 000 hektoliter

Höjd: odlingarna ligger mellan 350-850 m ö havet.

Klimat: tempererat, mediumvarma somrar, vintrar med temperatur straxt under nollan.

Nederbörd: 1 100 mm/år.

Geologi: Alpområde med olika bergarter.
En unik jordmån uppstod den 24 november 1248 när en enorm kalkstensklippa lossnade från bergskammen av Mont Garnier. Händelsen skapade ett jordskred som begravde många byar och 5 000 människor miste livet. På rasmassorna som består av vittrad kalksten, grusig istidsmorän och märgel från kritaperioden hittar man många vinodlingar.
provade-viner-savoie-vinbanken

SAVOIE - VINPROVNING OCH OMDÖMEN

1. Crémant de Savoie Extra Brut, NV, André et Michel Quenard

Druva: jacquère
Alkohol: 12%
Blyg, finstämd doft med touch av honung. Smaken är torr, medelfyllig, krämig av många små bubblor, trevlig balanserad frukt, lång eftersmak. Balanserad.
Omdöme: Krämig med bara en lätt beska i eftersmaken. Otroligt trevlig, lättsam nyanserad och fin i smaken, utan att vara svag eller flyktig.
Av många utsedd som en av regionens bästa tillverkare, mycket spännande producent. Läs mer hos svenske importören Panache.
Betyg: 4

2. Château de la Violette Abymes 2020, Adrien Vacher

Druva: jacquère
Alkohol:11,5%
Frisk, grönfruktig och skimrande. Torr, medelfyllig. Gulfruktig, lätt persikoton, inslag av mogen citrus och päron. Bra längd, lätt örtig. Trevlig, personlig och distinkt fin. Återhållen i smaken men utvecklas storartat med luft och en extra dag.
Vinet är från en av 16 cruer. Tillverkaren Adrien Vacher grundade sin business 1950. Egendomen ligger i vinbyn Les Marches. Huset tillverkar 3 miljoner buteljer/år och de har blivit internationellt uppmärksammade.
Betyg: 4+

3. Roussette de Marestel 2016, Domaine Dupasquier

Druva: altesse
Alkohol: 13%
Stor och tydig av gulmogen frukt, citrus, mandel, örter. Nyanserad. Torr, fyllig smak. Fruktig av gula äpplen, päron, persika med drag av honung, mandel och örter. Lång eftersmak. Balanserad.
Omdöme: Läcker. Mycket bra och god.
Producenten odlar 15 hektar, tillverkar 7 000 lådor vin/år, är hyllade internationellt och är trogen husets traditionella stil. Egendomen drivs av två syskon. Läs mer på deras amerikanske importörs hemsida.
Betyg: 5

4. Anne de Chypre Roussette de Savoie 2019, Domaine de l'Idylle

Druva: altesse
Alkohol: 13%
Örter, frisk doft. Torr, medelfyllig. Citrusfrukter som är kanderade, touch av örter och bra längd av mogna äpplen, inslag av honung med fin avslutning. Balanserad. Skör.
Omdöme: Alpvin med tydlig ursprungskaraktär. Utvecklas stort med en extra dag i öppnad flaska. Domaine de l'Idylle grundades på 1840 talet och drivs än idag av familjen Tiollier. Är certifierade enligt High Environmental Value certification, hänsyn till klimatavtryck för alla moment i vinmakningen. En av Savoies producenter som lyckats nå ut med vinerna internationellt, finns bl a listade i finländska monopolet Alko. Läs mer på producentens egen hemsida.
Betyg: 4

5. Mondeuse Tithonien 2019, Domaine de l'Idylle

Druva: mondeuse
Alkohol: 11,5%
Örter, kärnig, frisk och fräck. Medel/fyllig, kärnigt frisk, tydlig av örter och mandel, blåbär- och lingonris drag av moreller. Frukten backar upp syran, smaken har bra längd.
Omdöme: Supertrevlig, bra längd och fin balans. Personlig med distinkt avtryck.
Vinet är lagrat 6 månader på fat.
Betyg: 5

6. Genoux Arbin Mondeuse La Belle Romaine 2019, Domaine Genoux Arbin

Druva: mondeuse
Alkohol: 12%
Mustig, mörkfruktig, skog. Fyllig. Mörk frukt, tydlig mineralton med drag av sälta, tanninkärva drag med en touch av asfalt. Utan tvekan lagringsduglig.
Omdöme: Strukturerad, fyllig och bred. Bra balans, bäst till mat. Den mest moderna, i denna provning, snygg, korrekt och välgjord utan att tappa skärpan av personligheten.
Certifierad EKO med EU loggan + Biodyvin. Kompromisslös producent som nått en bred publik, långt utanför Savoies gräns och betydligt längre bort än närliggande Lyon. Svensk importör är Gullberg by Stockwine. Hemsida för Domaine Genoux Arbin.
Betyg: 4+

Huvudbilden är från Maison Adrien Vacher.

Liknande artiklar

Laddar annons
Laddar annons
Laddar annons