Laddar annons
Vin från Savoie – inte bara för skidåkare
16 Apr, 2017

Vin från Savoie – inte bara för skidåkare

SAVOIE. Mellan Geneve i norr och Grenoble i söder gömmer sig en av Frankrikes minst kända vinregioner. Ett landskap med böljande alpina dalar där kor och vindruvor lever sida vid sida. Vin från Savoie smakar allra bäst på after-ski. Lär dig grunderna om alpvin på 5 minuter.

För skidåkare är Savoie mest känt för sina alpbyar med namn som Val d'Isère och Val Thorens, som erbjuder några av Europas bästa vintersportmöjligheter. En fördel med dom franska skidorterna i Tarentaise-dalen är givetvis dom delikata vinerna som utan tvekan får en på bättre tankar när musklerna värker.

Terroir i Savoie

Som väntat är alpregionen Savoie rejält komplex ur ett geologiskt perspektiv. Vingårdarna är i regel familjeägda och såpass snåriga och branta att dom måste skördas för hand. Gårdar med en högre andel kalksten ger viner med en något lättare och “ståligare” smak, till skillnad från de rikare vinerna som produceras i jordrikare marker. Under årens lopp har jordskred blottat och täckt över delar från olika geologiska perioder vilket lett till den fantastiska variation vi ser idag, men det har inte kommit gratis.

— Under natten den 24 november 1248 kollapsade berget Mont Granier och begravde hela 16 byar och uppemot 5000 invånare, berättar Philippe Perrin, en av vinodlarna i trakten. Det är på dessa rasmassor vingårdarna i sub-regionerna Abymes och Apremont idag ligger. På Systembolaget han ni just nu hitta ett vin från just Abymes, se vinlistan nedan.

Resa till vinregionen Savoie

Flygbiljetten bokas till Lyon eller Grenoble där buss eller bil ska ta dig till Chambéry, den största staden i Savoie och där det största gastronomiska utbudet finns.

Vinbanken rekommenderar vinrutt

Från Chambéry kan man köra mot sjön Bourget som är en utmärkt badplats från maj till september. Här kan man stanna till och njuta en picknick med lokala ostarna Tomme de Savoie, Beaufort, Abondance och Chevrotin. En kall flaska vitt på druvan altesse blir den bästa kompanjonen.

Längst med sjön Bourget finns vinregionen Chautagne med ett flertal producenter som tar emot besökare. Vi rekommenderar att man kör ända upp till byn Seyssel, vars mousserande viner är blanda de finaste i Savoie. Producenten Cave Lambert (30 Rue de Montauban, 74910 Seyssel) har ryckt upp sig på sistone och tillverkar idag mousserande viner värda att fylla glasen med.

Phillipe Perrin på Jean Perrier & Fils, vinmakarfamilj sedan 1853.

Vin och vinstilar i Savoie

Den viktigaste stilmarkören för vinerna från Savoie är druvsorten, det är en spännande region på så sett att vinerna smakar helt annorlunda beroende på vilken druva de gjorts på.
Jacquère: Regionens mest planterade druva ger friska vita viner med smaker av vita blommor, päron och mineraler. Dom är sällan eller aldrig en stor upplevelse i sig själva, men pågrund av sin låga alkoholhalt är de habila törstsläckare vid en alpin picknick.

Altesse: Viner på duvan altesse säljs något förvirrande under namnet Roussette och är betydligt fetare och komplexare vita viner än jacquère. Jacquère före maten och altesse till maten är en bra lokal tumregel. Detta är ett potent vitt vin med djup färg och smaker av mogen stenfrukt och ibland även honung.

Roussanne: Roussanne är inplanterad från sin hemregion Rhône och vinerna lokalt går under namnet Bergeron. Dessa aromatiska vita viner hög alkoholhalt och är knepiga att få till balansen på. Ofta kan dom upplevas lite klumpfotade. Men de bästa exemplaren är har rika smaker av mandarin, nötter och vax.

Mondeuse: Den blå druvan mondeuse har en lång historia i takten, den kända romerska agrikultur-profilen Columella kallade den “druvan som mognar i snön”. Detta är friska alpina rödviner med något kärva smaker av röda bär och peppar. Det går bra att spara mondeuse några år för en mjukare mer utvecklad smakprofil.

Vin från Savoie på Systembolaget

Systembolaget är ingen storkund i regionen men ett par viner har dom lyckats köpa in. För er som är på plats i Savoie så rekommenderar vi producenterna Domaine Jean-Pierre & Jean-Francois Quenard, Château de Ripaille, Dupasquier och André & Michel Quenard som gör ett av de bästa Crémant Savoie.

Château de La Violette, Les Abymes 2015 (Nr 2168), 103 kr

Ett vitt vin på jacquère från subregionen Les Abymes. Ett klassiskt snustorrt exemplar som fått lagras med jästfällningen vilket ger lite rondör till detta regionstypskt syrliga vin. Prova till vårt recept på Citronkyckling i lergryta för maximal njutning.

Jean-Christophe Pellerin Classic Rosé (Nr 953226), 177 kr

En `Méthode Ancestrale skapas av ett halvtorrt vin som får jäsa klart förslutet i flaskan. Till skillnad från `Methode Traditionelle´ så skjuts inte jästfällnigen ut och alkoholhalten är lägre, i just detta fall på varsamma 8 procent. Detta är ett lekfullt och bärigt mousserande vin med smaker av sommarbär och blodapelsin.

Crémant de Savoie är det senaste vinet att inkluderas i crémant-familjen. Appellationen skapades år 2014. Det är rena och friska bubblor som kan göras på druvorna altesse, jacquère och chardonnay.

 

Läs mer: 

Vin till Citronkyckling i lergryta