Laddar annons
12 Dec, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin till älgstek med hasselbackspotatis | La Bastide Blanche

ÄLGSTEK. Vin till älgkött är smakrikt och rött. Vill påstå att du lika gärna kan servera detta smakrika rödvin till älggryta, lyxig älgfile som vardagligare älgfärs.

Appellation Bandol ligger i Provence, gränsande till det azurblå Medelhavet mellan Marseille och Toulon. Den viktigaste druvan för de röda vinerna är mourvèdre. Sorten är inte bland druvorna som kan beskrivas som inställsamma, snarare är det smak av bläcksvart frukt, blyerts och viol som dominerar och får den inte mogna ordentligt blir vinet minst sagt, besvärligt kärvt.

I Bandol ligger vingårdarna på sydsluttningar, på terrasserade odlingslägen. Av den kalla nordvinden, Mistralen, märks inte mycket. All skörd sker för hand och röda viner måste ha minst 18 månader fatlagring.

En kul detalj, som kanske kan vara till hjälp när ni provar rödvin från Bandol (det görs mycket bra roséviner här också) är att smak som rödbeta kan dyka upp. Udda smak-karaktär men också en tydlig fingervisning till ursprung. Just i La Bastide Blanche kunde jag inte känna av någon rödbetston vid provningstillfället, denna gång!

Vinet

La Bastide Blanche 2014 (2262), Earl Bronzo, Bandol Provence, 169 kr

Druvor: 70% mourvèdre, 25% grenache, 3% cinsault och 2% carignan
Smak: Fyllig. Rik, mörkfruktig smak, fruktiga tanniner, inslag av viol, örter med lätt parfymerad avslutning.
Omdöme: Nyanserad och läcker. Personligt vin.
+

Recept | Älgstek med hasselbackspotatis | 6 portioner

1 kg benfri älgstek
salt och peppar
1 morot
1 gul lök
0,5 purjolök
3 msk tomatpuré
3 dl viltfond (helst hemkokt)
2 dl rödvin
2 lagerblad
1 kvist timjan
6 enbär

Gräddsås

skyn från steken
5 dl vispgrädde
3 msk svartvinbärsgelé
eventuellt salt och peppar

Hasselbackspotatis

10-12 jämnstora fasta potatisar (ca 1 kg)
salt och nymalen vitpeppar
5 msk rumstempererat snör
4 msk ströbröd

GÖR SÅ HÄR
Putsa steken och gnid in den i rikligt med salt och peppar. Bryn steken runt om i stekgryta.
skal morot och lök. Skär dem i stora bitar. Skölj purjolöken och skär den i stora bitar. Lägg ner alltsammans i grytan och låt bryna med en stund.
Tillsätt tomatpuré, viltfond, vin och kryddor. Koka upp, sänk värmen och låt steken sjuda under lock tills den är genomstekt (65-70 grader innertemperatur med stektermometer) och lätt släpper från en provsticka, 45-60 minuter. Vänd och ös steken några gånger emellanåt. Ta upp steken och linda in den i aluminiumfolie.

GÖR SÅSEN
Sila av skyn och häll den i en kastrull tillsammans med grädden. Koka upp, sänk värmen och låt såsen långsamt koka ihop till önskad konsistens. Rör om då och då. Tillsätt gelén och smaka eventuellt av med salt och peppar.
skär steken tunna skivor och servera den med såsen och hasselbackspotatis.

HASSELBACKSPOTATIS
Värm ugnen till 225 rader. Skala potatisarna. Lägg dem i en träslev och skär dem i tunna skivor, men inte helt igenom. Ställ dem med den skårade sidan uppåt i en smord ugnsform. Salta och peppra. Klicka på smöret och låt dem stå mitt i ugnen i cirka 20 minuter.
Ta ut potatisarna och ös dem med det smälta smöret som finns i formen. Strö över ströbrödet. Baka i ytterligare cirka 20-25 minuter, eller tills potatisen är mj

Recept och bild ur utmärkta kokboken Morberg jagar och lagar, Per Morberg. Fotografier av Martin Löf, Magnus Nyman, Staffan Widstrand

Måndagsmatchen

Måndagsmatchen - Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

Gå direkt till kategori Måndagsmatchen för fler förslag på goda mat och vintips!