Laddar annons
Vin till fars dag – tips på bra presenter
9 Nov, 2023

Vin till fars dag – tips på bra presenter

Nu på söndag är det fars dag och om du vill visa uppskattning mot din vinintresserade far så har vi tagit fram en lista på fem viner som skulle uppskattas. 

Vin är en underskattad present. Oavsett om man är ute efter att lagra vin eller att dricka det inom en snar framtid, så finns det alltid något för alla. I samband med fars dag så är vin en utmärkt present. Därför har vi tagit fram tips på just vin till fars dag, och det är viner som enligt oss passar riktigt bra generellt sett om man vill visa uppskattning gentemot sin far. Vinerna som du hittar här nedan kan du hitta i relativt många systembolagsbutiker, och är enkla att få tag på om du vill köpa något med kort varsel. 

Årets bästa glögg 2023 - stor genomgång

Vin till fars dag – tips på bra presenter

Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino

Col d'Orcia, 2018
italienItalien
750 ml
14.5%

I en av de allra finaste delarna av Toscana hittar vi den anrika producenten Col d´Orcia med en imponerande historia i ryggen. I det här specifika vinet får du ett av de absolut mest prisvärda vinerna på Systembolaget enligt undertecknad. Du får lite av en toscansk juvel som bjuder på rik frukt, en imponerande intensitet och ett härligt djup. Man kan beskriva det som ett kraftpaket men i en elegant utstyrsel. Riktigt snyggt gjort och en fin present till farsdag. Servera gärna till en klassisk Bistecca Fiorentina. 

299 kr
Finca el Puig

Finca el Puig

2021
spanienSpanien
750 ml
14.5%

Priorat är fortsatt ett av de mest populära områdena i Spanien. Att då kunna få ett högkvalitativt Priorat-vin för under 300 kronor hör inte till vanligheterna. Det här är fortsatt ungt men ändå strukturerat och snyggt gjort. Om du vill ge ett vin som klarar många år till i källaren så är det här ett bra val. Tydlig fatkaraktär, mörk frukt, en intensiv pepprighet och en härlig längd. Servera till antingen grillat eller till en helstekt ryggbiff i ugn. 

269 kr
Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

2020
frankrikeFrankrike
750 ml
15%

Xavier Vignon är lite av en favoritproducent med tanke på hur otroligt imponerande hans viner är överlag. Men frågan är om inte hans Chateauneuf-du-Pape som finns på hyllan är hans mest prisvärda vin. Här får du verkligen ett djupt, kryddigt och kraftigt vin där den mörka frukten kommer fram på ett snyggt sätt. Här finns även färska örter, svartpeppar och ett uns av vanilj i längden. Servera till den burgundiska grytan. 

285 kr
Château Belgrave

Château Belgrave

2015
frankrikeFrankrike
750 ml
13.5%

1855 inträffade vinvärldens viktigaste händelse när slotten på den västra stranden i Bordeaux klassificerades baserat på hur bra deras viner var. I dag finns det endast ett slott från den här klassificeringen som har sitt vin i det fasta sortimentet på Systembolaget och det är Chateau Belgrave. Producenten har medvetet väntat flera år innan de lanserat det här vinet i Sverige, då de anser att det är alldeles perfekt att dricka nu, och vi håller med, även om vi samtidigt inser att det fortsatt kan upplevas ungt. Vinet klarar med andra ord flera års lagring till. I det här vinet får du ändå lite utvecklade toner med en tydlig fatkaraktär. Här smyger sig den mörka frukten fram på ett mjukt sätt. Det är komplext, djupt, något utvecklat och snyggt gjort. 

399 kr
Barolo Fontanafredda

Barolo Fontanafredda

2019
italienItalien
750 ml
13.5%

Hur kan far din någonsin tacka nej till en Barolo? Och varför då inte satsa på en Barolo från den kungliga producenten Fontanafredda. En extremt prisvärd och pålitlig Barolo som år efter år levererar på en hög nivå. Här får du en stiltypsik Barolo med massvis av röd frukt, nypon och blommighet i form av rosor. Det är fortsatt ungt, stramt och lite busigt, men det öppnar upp sig snabbt och visar upp hela sitt imponerande register. Gör en kantarellpasta och ge bort det här som present efter middagen. 

219 kr
Laddar annons
Laddar annons
Laddar annons