Laddar annons
Vin till fylld fläskfilé
26 Jan, 2021

Vin till fylld fläskfilé

Piffa upp din fläskfilé till det lilla extra med soltorkade tomater och till det, ett glas, rött vin.

Marinad, soltorkade tomater, vitlökssalami och rosmarinkvistar ger köttet en smak av Italien. Hela middagen kan lagas och serveras på en halvtimme.
Jag har valt vin av pinot noir, från nya världen. Den mycket lätt generösa bärtonen som kommer av klimatets inverkan på vinets smak plockar upp smaken från de soltorkade tomaterna och salamin. Andra viner, man skulle kunna tänka sig en en ungdomligare sangiovese eller en ung, lättsamt och balanserad tempranillo. Vitt vin av chardonnaydruvan, med ett uns fatkaraktär är också bra.
Snabbval

RECEPT | Fylld fläskfilé

4 portioner

1 fläskfilé, 500-600 g
olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
75 g salami i tunna skivor av valfri sort
50 g marinerade, soltorkade tomater, ca 6-7 stycken
några kvistar färsk rosmarin eller 1 tsk torkad

Grönsaker
4 paprikor
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
ruccolasallad, ca 50 g

Gör så här
1) Sätt ugnen på 200 g

2) Kärna ur paprikorna och skala vitlöken. Skär allt i bitar.

3) Lägg på stort, ugnsäkert fat. Häll på lite olja, salta och peppra.

4) Stek grönsakerna i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

5) Bryn under tiden filén i olivolja, i het stekpanna. Salta och peppra.

6) Skär djupa skåror i köttt med cirka 1 cm mellanrum. Lägg en vikt salamiskiva, en halv soltorkad tomat och en rosmarinkvist i varje skåra.

7) Lägg köttet på samma fat som grönsakerna och stek i 15-20 minuter.

Servera med kokt pasta eller klyftpotatis.

Vin till fylld fläskfilé

1. Saint Clair Pioneer Block 23 Pinot Noir 2018 (2936)

Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 89 kr för 375 ml. OBS, liten flaska!
Druvor: Pinot noir.
Medelfyllig. Bär och frukt, lätt sötgenerös fin mognad, balans, lätt kryddig, inslag av fat, lakrits och viol. Bra längd, varmsolig ton med bra balans
Omdöme: Läcker, supervlig i sin stil.
Betyg: 4

Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas. Eller, listan över fler rekommendationer av cava.

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.