Laga en laxrätt på nytt sätt, med nya smaker. I det afro-iranska köket är rätten Mahi Ba Hasho väl känd.
Vin till fylld ugnsbakad fisk. Vinbanken har lagat på eget vis, av en halv sida lax i stället för som i receptet - en fisk per portion.
Det är spännande att plocka upp smak och recept från världens mat och kombinera med klassiska viner.
RECEPT | Fylld ugnsbakad fisk
4-5 portioner
1-1,2 kg hel, urtagen msc- eller kravmärkt lax, röding, öring eller regnbåge
salt och peppar
1 färsk röd chilifrukt
1-2 gula lökar
-2 vitlöksklyftor
ca 2 dl hackad färsk koriander
1 tsk Madrascurry
1 tsk gurkmeja
1 msk tamarindpasta som rörts ut i ljummet vatten
1 msk blåglagda russin
GÖR SÅ HÄR
1)
Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra buken på fisken. Hacka chilin. Skala och finhacka löken.
2) Värm upp stekpannan med 1 msk olja. Stek löken på medelvärme tills den fått en gyllene färg, tillsätt gurkmejan.
3) Hacka vitöken, koriandern och chilin och rör ner dem i stekpannan. Tillsätt madrascurryn, tamarindpastan och de avrunna russinen. Blanda i röran och låt puttra några minuter.
4) Fyll fisken med denna blandning och stäng eventuellt med tandpetare eller bind om med snöre som fungerar i ugnen. Pensla fisken med olja, lägg på ett ugnsfast fat.
5) Stek i mitten av ugnen cirka 20-30 minuter, till dess fisken är genomstekt. Det går även utmärkt att grilla fisken på utomhusgrill. Servera med ris.
Vin till fylld ugnsbakad fisk.
1. Pinot Gris Evidence 2017 (75542)
Gustave Lorentz, Alsace Frankrike, 149 kr
Druvor: 100% Pinot Gris
Torr/halvtorr, medelfyllig, smak av kryddor, vit frukt, vanilj och kakao. Bra koncentration.
Omdöme: Bra längd, tydlig urpsrung. Bra val till mat.
Betyg: 4
Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.
Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.
RECEPTET är från boken, Afro Iranska köket, av Rozbeh Javid - läs bokrecensionen här (favoritkokbok just nu)