Laddar annons
2 Oct, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin till grillad röding och kantareller | Måndagsmatchen

VIN TILL MATEN. Röding och kantareller smakar mumsfillibabba tillsammans och med vin till blir det än bättre. I alla fall för alla vinvänner.

Receptet på förslag är mer arbetat men den som vill förenkla serverar helt enkelt stuvade kantareller till fisken och Voila, middagen är klar. Lagar du den senare, med stuvade kantareller, välj gärna ett chardonnayvin med viss tyngd och en smörig ton i smaken. Kolla gärna Topp 10 chardonnayvin-listan.

Vin till maten

Till maträtten här på recept kan man gå för ett sauvignon blancvin. Det är gräslöken, rädisor och syltlök som sätter ribban. Den grillade tillagningen matchar ett vin som har lite fatkaraktär.

Château de Rochemorin Blanc 2013 (4128)
Pessac-Leognan Frankrike, 159 kr

Druvor: Sauvignon blanc 100%. Lagrad 10 månader på ekfat (35% nya) tillsammans med jästfällning.
Smak: Torr. Fyllig, grönfruktig smak av fläder, citrus, vinbär och krusbär. En dos rostade fat och en lätt smörig, gulfruktig längd.
Omdöme: Välgjort, nyanserad, fatrostad och balanserad. Utmärkt att lagra.
Passar till: Smakrika fiskrätter. Gärna lätt halstrade, smaksätt med citron och brynt smör. Citronkyckling i lergryta kan också passa bra.
Betyg: 4

Läs mer om vinet i dessa två artiklar:
Vit Bordeaux, provning
Appellation Pessac-Léognan med André Lurton

Recept | Grillad röding med gräslökstuvad potatis, rädisor, syltade steklökar och kantareller | 4 port

4 rödingfiléer med skinn a 170 g
8 rädisor
olja och salt

Syltade steklökar och kantareller
250 g röda steklökar
300 g kantareller
1 dl rödvinsvinäger
1 ½ dl vatten
½ dl flytande honung
2 krondillsblommor
olja och salt

Gräslöksstuvad potatis
30 g smör
2 msk vetemjöl
2 ½ dl mjölk
1 dl vispgrädde
500 g kokt potatis
3 msk finhackad gräslök
salt

Gör så här

  • Skala lökarna och rensa kantarellerna. Värm en stekpanna till högsta temperatur och bryn lök och kantareller i olja till fin brynt färg och smaka av de med salt. Häll på vinäger, vatten, honung och krondillsblommor, låt det puttra i pannan ca 5 minuter och låt svalna.

  • Smält smöret i en kastrull på medelhög temperatur, lägg ner mjöl och vispa det slätt. Häll i mjölk och grädde, koka upp under ständig vispning och låt sedan stuvning puttra ca 5 minuter på låg temperatur. *

  • Tärna ner potatisen och häll i gräslöken, koka upp före servering och smaka av med salt.

  • Värm en stekpanna till högsta temperatur. Salta rödingen och bryn den med skinnsidan nedåt i olja ca 3 minuter. Vänd den sedan och stek på köttsidan ca 1 minut.

  • Lägg upp den stuvade potatisen, lägg rödingen ovanpå och lägg kantareller och steklökar runt om. Hyvla över tunna skivor av rädisorna.