Laddar annons
2 Oct, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

God bas i köket för bra matlagning | Ljus kycklingbuljong

BULJONG. Passa på att laga en god buljong med resterna från kycklingen. Den ljusa kycklingbuljongen kan du även använda till skaldjursrätter (givet att maten inte ska vara vegan eller vegetarian-säker).

Använd ben och skinn och skumma av ordentligt. Frys in i lagom stora portioner, använd dubbla fryspåsar, och du kommer ha den godaste snabbmaten man kan önska. Att göra egen buljong är lika användbart som den är smakrik.

Recept: Mörk kycklingbuljong

Recept | Ljus kycklingbuljong | 3 liter

3 kg kycklingskrov, ben och skinn
cirka 5 dl vatten
2 gula lökar
500 g morot
300 g palsternacka
200 g rotselleri
10 kvistar färsk timjan
10 svartpepparkorn
5-6 lagerblad

Gör så här

  1. Skala lök och rotfrukter och skör dem i tärningar, 2x2 cm. Storleken på grönsakerna gör att smaken hinner extraheras även med kortare koktid.
    Lägg skrovet i en kastrull och skölj under rinnande, kallt vatten. Häll av sköljvattnet, lägg i grönsakerna (vänta med kryddorna) och fyll på med kallt vatten så det täcker – vattnet ska täcka hela tiden. Kokar det bort tillsätt mer vatten. Låt allt koka upp och ta bort skummet som lägger sig på ytan.

  2. Tillsätt kryddorna efter skumningen (annars finns det risk för att de försvinner med skummet) och låt koka i 1,5 tim utan lock. Skumma kontinuerligt av fett och annat som flyter upp och fyll på med nytt vatten när det behövs.

  3. Sila buljongen genom en fin sil eller silduk. Koka sedan ihop till önskad styrka, det ska bli cirka 3 liter buljong kvar. Häll upp i en skål eller bunke och ställ i kylen.

  4. Skrapa av fettet från buljongen när den kallnat och släng eller använd till att steka med. Häll upp buljongen i dubbla fryspåsar, 5 dl i varje, sug ur luft och frys in.

  5. En fantastisk god buljong till soppor, grytor och såser. Smaken är neutral och passar därför till mycket, till och med i en skaldjurssoppa. Buljongen går utmärkt att förvara i kylen där den kommer stelna när den blir kall.

Recept ur boken: Tareq Taylor’s kyckling. Foto: Marcus Lawett. Förlag: Bonnier Fakta.
Läs gärna Vinbankens recension av boken.