vin-till-panerad-torsk-vinbanken

Vin till sprödbakad torsk med Rhode Island

Favoritmarkera

Enkel middagen som är riktigt god. Sprödbakad torsk passar utmärkt med ett glas vin, för dom som vill lyxa till det. Ljus öl passar också bra till maten.

Vi vänder blicken mot Alsace för att hitta vin som passar till receptet. Den sprödbakade torsken gillar vin men i kombination med Rhode Islandsås får rätten en dos syra.

Vin till maten

Engel Pinot Blanc Reserve 2015 (86228), Alsace, 135 kr

Druva: 95% auxerrois, 5% pinot blanc
Alkoholhalt: 12,5%
Sockerhalt: 7,8 g/l
Medelfyllig, gulfruktig mogen av persika och päron, lätt kryddig smak med en knivsudd sötma. Generositeten kommer av druvornas mognad.

Noterar druvsort som är angiven på etiketten till pinot blanc men vinet har som ni ser, 95% auxerrois. Intressant detalj och anledning för oss att kontakta vinmakaren.

Xavier Baril, Domaine Fernand Engel,
“The name Pinot Blanc can be given to 2 sister grapes : Pinot Blanc (the real one !) and Pinot Auxerrois”.

“Auxerrois comes from Lorraine (Vosges mountains), cold place. Pinot Blanc is the same as Weisburgunder in Germany and Austria. The real Pinot Blanc is dry, with more acidity and less fruityness. We use our Pinot Blanc for Sparklings, that’s why we have so few in the Pinot Blanc still wine. Pinot Auxerrois is less acidity and nicely fruity (peach, pear, apricot). As the 2 grapes were used for Pinot Blanc in the past, in 1973, Alsace vinegrowers decided to recognize this use in their regulations/laws”.

Avslutningsvis berättar Xavier att: “The Pinot Blanc 2017 Réserve got 90/100 at Wine Enthusiast 2019 (January)”!

Recept | Sprödbakad torsk med Rhode Island

900 g potatis
4 port sprödbakad torsk
1 1/2 dl crème fraiche
3 tomater
1/2 dl chilisås

Servera med enkla Rhode Island såsen som du gör av crème fraiche, blandar med chilisås och tomatskivor/alt hackade tomater.

Gör så här
Sätt ugnen på 225°C.
Koka potatisen.
Lägg torsken på en ugnsplåt (gärna med bakplåtspapper) och stek i ugnen i ca 25 minuter.
Starta timer
Blanda crème fraiche och chilisås, smaka av med salt och peppar.
Skär tomaterna i skivor.
Servera torsken med potatis, tomater och Rhode Island.

BILD: Sjömatsfrämjandet.se

Fler favoritrecept med fisk och skaldjur,
Fredagskocken lagar fisk och serverar champagne
Saffran och sötsaker med Fredagskocken 

Kommentera