Denna cheesecake har en fyllning av räkor, smakar mäktigt och räcker till många. Passar som entré eller på en buffé.
Vin till räkcheesecake. En blandad grönsallad eller selleristjälkar smakar bra till. Serveras samma dag som tillagningen, då räkorna är den kinkiga ingrediensen.
Återkoppling från kocken: tänk på att grädda pajskalet gyllenbrunt för bästa smak. Kolla hettan i den spanska pepparn, den jag använde visade sig bli väl stark.
Snabbval
RECEPT | Räkcheesecake
8 portioner
Pajskal
1 dl hackade valnötter (50 g)
1,5 dl vetemjöl (150 g)
100 g smör
1 msk kallt vattenFyllning
500 g räkor med skal (ca 200 g skalade)
2 dl mellangrädde
1 msk finhackad spansk peppar
250 g grovt riven mild ost (typ prästost)
0,5 krm cayennepeppar
2 blad gelatin, blötlagdaGarnering
Löjrom eller annan rom
korianderblad
Gör så här
1. Hacka valnötterna mycket fint. Blanda mjöl och valnötter. Arbeta in smöret och vattnet.
2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant. Ställ den kallt 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 200 grader, skala räkorna.
3. Pricka pajdegen och grädda till pajskalet får fin färg, cirka 20 minuter. Låt det kallna helt.
4. Koka upp grädden med spansk peppar. Rör ner osten och värm försiktigt tills osten smält. Det ska inte koka. Tillsätt cayenne och lägg i de blötlagda gelatinbladen. Låt allt svalna och tjockna, utan att kallna helt.
5. Lägg räkorna i pajskalet och häll i fyllningen. Ställ pajen i kylen 2-3 timmar.
6. Garnera med rom och korianderblad. Servera Cheesecaken med lite blandade grönsaker i en sallad.
Vin till räkcheesecake
1. Dignitat Cava Brut Nature (78768)
Josep Masachs, Cava Spanien, 109 kr
Druvor: 33% macabeo (macabeu), 33% xarel-lo, 33% parellada
Alkoholhalt: 11,5%
Sockerhalt: <3 g/l
Torr, lätt/medelfyllig. Frisk och lätt smak av mogen lime, inslag av gröna äpplen och lite bröd.
Omdöme: Trevlig.
Betyg: 3
För fler RECEPT och INSPIRATION, MAT & VIN.
En annan bra länk är den till ny topplista över årets bästa cava, lista från november 2020.
Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.