Laddar annons
Vin till kaukasisk kyckling
1 Nov, 2021

Vin till kaukasisk kyckling

Fira Mårtensafton med kyckling i stället för gås. Vinet är en röd Bourgogne.

Vin till kaukasisk kyckling. Nästa vecka, den 10 november infaller Mårtensafton. Men gås är inte lätt att få tag på om man inte bor i södra Sverige. Som alternativ fungerar kyckling som i det här receptet lagas med lätta inslag av Orienten för en spännande middag.

Vinförslaget är av lite bättre kaliber, är det fest så är det!

RECEPT | Kaukasisk kyckling

4 portioner

1 färsk kyckling, ca 1,2 kg
1 msk pressa citronsaft
2 msk smält smör
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar

Fyllning

0,75 dl bulgur
1,5 dl vatten
0,5 finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk repad, färsk timjan eller 1 tsk torkad
0,5 dl finhackad bladpersilja
0,5 dl grovhackade valnötter
0,5 dl korinter
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
steksnöre

Tillbehör

grillade aubergineskivor
ugnsbakade kvisttomater
hela vitlöksklyftor
citronklyftor

Gör så här

Sätt ugnen på 220 C.

1) FYLLNING. Blanda bulgur med hett vatten och låt svälla, ca 10 minuter. Lägg i durkslag och tryck ev ur kvarvarande vatten.

2) Stek lök och vitlök mjuk i smör, utan att de får färg. Rör ner timjan, persilja, valnötter, korinter, bulgur och låt fräsa någon minut. Smaka av med salt och peppar.

3) Skölj kycklingen och torka ur den med hushållspapper. Stoppa fyllningen i kycklingen och bind ihop med steksnöre så att inget trillar ur.

4) Gnid in kycklingen med citronsaft och pensla med smält smör. Krydda med salt och peppar. Lägg kycklingen i en ugnssäker form eller liten långpanna med bröstet ner.

5) Stek i mitten av ugnen 20 minuter. Vänd kycklingen med bröstet upp och stek ytterligare 30-40 minuter. Pensla med stekskyn under tiden.

6) Låt gärna några halverade tomater i olika färger och hela vitlöksklyftor, i olivolja och salt, steka med i formen de sista 15 minuterna.

7) Pensla aubergine-skivor med olivolja. Grilla eller stek dem tills de fått fin färg.

8) Skär upp kycklingen i bitar. Bjud med sky, fyllningen och alla tillbehör.

Avslutningsvis: Strö över färsk timjan och servera.

Vin till kaukasisk kyckling

1. Bourgogne Vieilles Vignes de Pinot Noir Albert Bichot 2019 (5470)

Albert Bichot, Bourgogne Frankrike, 139 kr
Druvor: pinot noir
Fyllig, mörk frukt, kärnig, lite syrlig och stram. Bra längd, tydligt örtig med smak av soliga, röda bär.
Omdöme: Örtig och stram. Utmärkt vin till mat.
Betyg: 4

Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.

Inspiration: Recept och bild, Allt om Mat och Vin, 2000.