Laddar annons
Vin till rimmad salmalax
30 Apr, 2018
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vin till rimmad salmalax

FEST. Denna rätt kräver ett festligare vin och vi föreslår champagne. Prova Champagne de Castelnau som är en doldisskumpa i Systembolagets beställningssortiment.

Receptet med den rimmade laxen och många ingredienser kan se svår ut att laga, men jag lovar - det är renkelt. Rätten kommer göra succé då den har självklar "starquality", det vill säga resultatet kommer se ut som på restaurang.

Vin till rimmad salmalax

1. Champagne de Castelnau Reserve Brut (76191)

Champagne de Castelnau, Champagne Frankrike, 279 kr
Smak: Torr, medelfyllig, smakrikt och mogen champagne med inslag av äpplen, mogen citrussyra, rostad brödighet och lätt mineralton. Fin eftersmak. Denna Brut Reserve har legat hela 6 år på sin jästfällning!
Utmärkt bra till fest, snittar och mingel till kalla rätter som ceviche eller till krämiga färskostar.
[dryck id="60459"]

Recept | Rimmad salmalax och gurka, 6 portioner

240 g salmalaxfile
5% salt rimmlag

Sojaemulsion (1 sats)
2 äggulor
4 dl majsolja
japansk soja
salt

Sojatapioka
1 dl kokta tapiokakulor
1 dl japansk soja

Övrigt
240 g gurka, skald och urkärnad
gari, sushiingefära
salladslök, strimlad koranderblad
havssalt
nymalen svartpeppar

Gör så här
Koka upp 0,5 dl salt och 1 liter vatten, låt kallna. Lägg i fisken i 10 minuter. Häll av rimlagen och spola fisken i kallt vaten. Låt den rinna av på papper tills den är helt torr. Skär fisken i mindre bitar.

Sojaemulsion
Kör äggulan i en liten matberedare. Tillsätt oljan i en tunn stråle till majonnäskonsistens och smaka av med soja och salt.

Sojatapioka
Häll sojan över de dkokat tapiokakulorna och låt svälla över natten i kyl. All soja ska sugas upp. Vänd in en mycket liten mängd soja för servering så att kulorna släpper från varandra.

Övrigt
Lägg dens trimlade salladslöken i kallt vatten så att den blir spänstig. Plocka mindre bitar av garin. Plocka fina blad av korandern.

Servering
Fäst klickar med sojaemulsion centralt å kalla tallrikar. Fäst lika delar lax och gurkbitar i emulsionen, arrangera gari, salladslök och koriander över. Krydda med salt på gurkan och peppra laxen.

Recept och bild: Mattias Dahlgrens Bästa, från skaljdurspaella till pyttipanna. Norstedts