Laddar annons
100 procent EKOVIN - vinköplistan #18
4 May, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

100 procent EKOVIN - vinköplistan #18

EKO. Ekotrenden växer sig allt starkare och att vinproducenter certifierar sig är bra och till stor hjälp för konsumenter. Alla viner i veckans vinköplista är EKO certifierade, en 100 procent eko-vinköplista!

I vinvärlden finns kanske lika många vintillverkare som inte är certifierade som dem som gått för en märkning. I takt med att hela livsmedelsbranschen ställer om till hållbar tillverkning och EKO finns allt färre anledningar (även för mindre tillverkare) att inte ha en märkning. Som minst borde "hållbart jordbruk eller odling" anges på etiketten.

Vinköplistans två viner, vitt och rött upp till 100 kr

Vitt ekovin

1. Brochet Facile Grenache Blanc 2017 (5492)

Ampelidae, Languedoc-Roussillon Pays d'Oc Frankrike, 89 kr. EKO och vegan.
Druvor: Grenache blanc
Smak: Torr, medelfyllig, smak av mogen trädgårdsfrukt som päron, inslag av citron, lätt aromatisk och örtig. Fin längd.
Passar till: Användbar och god som ett glas vin till snacks. Passar även getost, färskost med örter och grönsaker, prova till sparris med hollandaise och kycklingsallad.
Sockerhalt: <3 g/l
Betyg: 4

Rött ekovin

2. Manifesto Nero d'Avola 2017 (2680)

Nordic Sea Winery, Sicilien Italien, 79 kr. EKO.
Druvor: 85% nero d'avola, 15% cabernet sauvignon.
Smak: Medelfyllig, mörkfruktig smak av mogna bär, inslag av körsbär, vanilj och fat.
Passar till: som ett glas "rött", till mingel med vänner, småplock till grillat med lamm.
Sockerhalt: 6 g/l
Betyg: 3+

Vinköplistans två viner,  vitt och rött upp till 200 kr

Vitt ekovin

1. Sander Riesling 2017 (5368)

Weingut Sander, Rheinhessen Tyskland, 109 kr. EKO.
Druvor: Riesling
Smak: Torr, medelfyllig fruktig av grape och mogna gröna äpplen, inslag av citron. Fin längd, lättare stil vilket förmodligen är årgångens avtryck (2017 har generellt resulterat i lätta viner med hög syra).
Passar till: Skaldjur naturell eller sallader med vinegrette, en folieinbakad forell med skirat smör, färskpotatis och citron eller en syrligare sås gärna smaksatt med ramslök. Vegorätt är zucchinipasta med ramslök.
Sockerhalt: 4 g/l
Betyg: 3+

Rött ekovin

2. Org de Rac Reserve 2015 (2081)

Org de Rac, Coastal Region Sydafrika, 139 kr. EKO.
Druvor: Cabernet sauvignon
Smak: Fyllg, mörk fruktsmak av plommon, körsbär och mogna vinbär med inslag av fat, örter som mynta och choklad. Strukturerad och balanserad.
Passar till: Snyggare vin till fina middagen. Passar kötträtter med ugnsrostade rotsaker och en syndigt stor klick örtsmör. Eller vad sägs om en vego-bourguignon med oumph
Sockerhalt: 3 g/l.
Betyg: 4

Veckans extra, vita boxvin

1. Il Nostro Catarratto Chardonnay 2017 (22973)

Nordic Sea Winery, Sicilien Italien, 195 kr för 3 liter box. EKO.
Druvor: Catarratto, chardonnay
Smak: Torr, medelfyllig gulfruktig smak, mogna päron, med lätt aromatisk avrundning och balanserad fat. Rund  och trevlig i genren vardagsvin". Lättdrucken.
Passar till: Gärna till vegorätter med bönor som bas. Passar även väl kyld till sommarmat med kyckling eller smörstekt fisk, grillade grönsaker.
Sockerhalt: 9 g/l
Betyg: 3+

Huvudbild: EU logga för ekocertifierade produkter

Vinbankens Vinköplista
Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar under 100 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass med pris från 100 upp till 200 kronor. Urvalet gör vi framförallt, men inte bara, ur annonsörers portföljer.

Vinköplistan - Bra viner, goda tips i kombination med mat, för dig när du står rådvill på Systembolaget! Passar inget av vintipsen ovan surfar du lätt in på Vinköplistan och kollar förslag från tidigare veckor.