Laddar annons
4 Mar, 2013

Quinta do Tedo, Bouchard Àr inte bara Bourgogne

Douro, Portugal
Inte lĂ„ngt ifrĂ„n den trevliga lilla Douro-byn PinhĂŁo finns en egendom med portviner lika vackra som utsikten, Quinta do Tedo. Den moderna historian startar pĂ„ tidigt nittiotal, dĂ„ en fransman med sin amerikanska fru bestĂ€mde sig för att ”leva drömmen” och köpte den nedgĂ„ngna quintan. Fransmannen var inte vem som helst, utan Vincent Bouchard frĂ„n familjen till den respekterade producenten Bouchard PĂ©re et Fils i Bourgogne. Tjugo Ă„r har gĂ„tt sedan dess och Vincent och Kay (frugan) har funnit ett nytt hem i Toscana. Kanske var Douro inte det paradiset de en gĂ„ng trodde. ”I Douro har vi nio mĂ„naders vinter och tre mĂ„naders helvete,” sĂ€ger ett lokalt talsprĂ„k. Sommaren Ă€r torr och stekhet, besökare frĂ„n nordliga breddgrader gör bĂ€st att Ă„ka ner pĂ„ hösten eller vĂ„ren. Jag Ă€r pĂ„ plats i Douro dalen och stĂ€ller mig den överlĂ€gset mest aktuella frĂ„gan: Hur smakar Tedo-vinet?

En av vinmakarna, nĂ€mligen Hugo Fonseca möter mig pĂ„ den vackra quintan, med utsikt över bifloden Tedo (pĂ„ bilden). Det Ă€r tidig mars, sĂ„ egendomens vingĂ„rdar Ă€r fortfarande i vila. Även nĂ„gra av Niepoorts vingĂ„rdar Ă€r synliga, de ligger alldeles intill, men pĂ„ andra sidan Tedo.

”Vi Ă€r den enda producenten i Douro som jobbar vingĂ„rdarna 100% ekologiskt,” sĂ€ger Hugo. Klimatet varierar stort i hela dalen, och just hĂ€r pĂ„ Tedo drabbas vinrankorna inte av svampsjukdomar, vilket Ă€r huvudanledningen för besprutning i Douro. Men trotts ett ekologist jordbruk finns hĂ€r inga ekologiska portviner. Den enkla anledningen Ă€r att druvspriten (77%) som tillsĂ€tts i portvinet Ă€r allt för dyr i ekologisk version. Som produktionen ser ut idag Ă€r det tillrĂ€ckligt dyrt att producera portvin som det Ă€r och ska du ha en ekologisk produkt sĂ„ kan produktionspriset öka med sĂ„ mycket som 40%.

PÄ Quinta do Tedo fottrampas nÀmligen alla portviner i traditionella lagares. Det ger en snabb och intensiv extraktion av druvskalen samtidigt som kÀrnor och stjÀlkar inte krossas. FÄ producenter har möjlighet att göra detta grovjobb pÄ samtliga portviner, samtidigt verkar de allra flesta vara överens om att det Àr den allra bÀsta metoden. Hugo Àr förövrigt nöjd med senaste ÄrgÄngen (2012) men det Àr inte tal om ett Är för Vintage Port, ÄrgÄngen gav inte den koncentrationen.

Det första vinet jag fÄr prova Àr en ren tinta roriz frÄn 2011, som togs frÄn en stor stÄltank å 7000 liter. Till skillnad frÄn i Rioja (dÀr druvan heter tempranillo och Àr mer elegant i sin karaktÀr) sÄ blir tinta roriz frÄn Douro mer koncentrerad och rik pÄ extrakt och tannin. Och wow, vilken arom! Glaset lÀmnas parfymerat och jordgubbsfruktigt, likt en tÀt grenache. Var vinet tillslut kommer att hamna Àr inte bestÀmt Ànnu, om IDVP (portvinsinstitutet) samtycker, kanske den blir del av en Vintage Port.

”Vill man ha ett sĂ„hĂ€r koncentrerat vin sĂ„ fĂ„r man göra det sjĂ€lv,” sĂ€ger Hugo. Druvodlare fĂ„r nĂ€mligen betalt per kilo druvor och kommer dĂ€rför inte klippa av nĂ„gon frukt frĂ„n rankorna. Ett mĂ„ste för att Ă„tnjuta total koncentration. Det Ă€r en av anledningarna till att man pĂ„ Tedo Ă€r helt sjĂ€lvförsörjande gĂ€llande druvor.

Jag serveras först firmans röda viner vilka jag i Àrlighetens namn inte Àr sÀrskilt förtjust i. BÄde Quinta do Tedo 2009 (-) och Quinta do Tedo Reserva 2008 (-) Àr allt för extraherade och dÀrför med allt för rÄa tanniner för att njutas för stunden. Ironisk nog föredrog jag Quinta do Tedo Rosé Port, som jag serverades före de röda vinerna, lite för att rensa paletten. Troligen det bÀsta rosa portvin jag provat som förutom iskallt som aperitif, Àr ett kul vin att blanda drinkar pÄ.

Första Ă„rgĂ„ngen som Hugo Fonseca Ă€r riktigt stolt över Ă€r 1997 som visade egendomens styrka och gav Vincent Bouchard hopp om framtiden. I fatkĂ€llaren drar Hugo ut ett fatprov av en Colheita 1997 som sĂ„ smĂ„ningom ska blandas in Tedos 20 Ă„riga Tawny. Vinet Ă€r nĂ„got rökigt och ger ett djupare lĂ€ngre smakavtryck Ă€n andra fat Colheita som vi provar under dagen.

Quinta do Tedo Fine Tawny (+) har legat i genomsnitt 7-8 Ă„r pĂ„ stora 550 liters ekfat, i Douro kallas dessa för Pipas. Det Ă€r en ovanligt fin Tawny för att vara sĂ„ ung och kryddar pĂ„ med apelsinblom och knĂ€ckig choklad. SlĂ€ktskapet med Quinta do Tedo 10yo Tawny (+) Ă€r tydligt, men hĂ€r ökar volymen pĂ„ bĂ„de vikten och lĂ€ngden. Vinet har legat i genomsnitt 13-14 Ă„r pĂ„ fat och har dĂ€rför inget av den lite fruktigare karaktĂ€ren som kommer först i munnen pĂ„ Fine Tawny. Jag fĂ„r Ă€ven prova en Quinta do Tedo 20yo Tawny som buteljerades för bara en mĂ„nad sedan, enligt Hugo Fonseca sĂ„ Ă€r det dĂ€rför som vinet knappt har nĂ„gon doft alls. Smaken Ă€r i alla fall helt i den kvalitet som man kan förvĂ€nta sig frĂ„n en tjugoĂ„rig Tawny frĂ„n bĂ€ttre adress. I realiteten skulle detta vin kunna buteljeras som en Colheita, dĂ„ enbart Ă„rgĂ„ng 1992 fick vara med i blandningen.

Provningen gĂ„r vidare med Quinta do Tedo Porto Finest Reserve (+) som Ă€r rik i stilen och sĂ„ balanserad och kvalitativ som man ska kunna förvĂ€nta sig av bĂ€ttre producenter. Tedo exporterar nĂ€stan hela sin produktion, men det hĂ€r vinet hade sĂ€kert gĂ„tt hem i de portugisiska stugorna. HĂ€r nere dricker man nĂ€mligen mest Ruby, och gĂ€rna lite billigare sorter. Hugo hĂ€ller sedan upp ett vin frĂ„n 2007, enligt honom den bĂ€sta Ă„rgĂ„ngen nĂ„gonsin pĂ„ Quinta do Tedo. Det mĂ€rks Ă€r det Ă€r nĂ„gon alldeles extra i Quinta do Tedo LBV 2007 som ger mer koncentration och djup Ă€n vad man rimligen kan förvĂ€nta sig! ÄndĂ„ kan den inte tĂ€vla med Quinta do Tedo Vintage 2009 (+) som i sin ouppfostrade ungdom visar pĂ„ ett rĂ„material för lĂ„ng lagring, tyvĂ€rr ett vin mer för vĂ„ra framtida/existerande barn Ă€n oss sjĂ€lva.

Det allra finaste vinet, ett vin som varje portĂ€lskare bör stoppa undan i kĂ€llaren Ă€r Savedra 2007 (++) som Ă€r mörkare och yngre i fĂ€rgen Ă€n den vanliga vintage port frĂ„n 2009. Savedra kommer att krĂ€va ett lĂ€ngre tĂ„lamod av köparen. Det hĂ€r Ă€r ett vingĂ„rdsvin frĂ„n den lilla parcellen med samma namn pĂ„ blotta 3,2 hektar med gamla rankor. Aromen Ă€r komplex och egen, med mogna björnbĂ€r och ljus tobak. Eftersmaken Ă€r lĂ„ng och energirik. Quinta do Tedo Ă€r för mig mer en adress för portviner Ă€n stilla röda, priserna verkar vara nĂ„gonstans i mitten, mellan dyrare portviner som Taylor's och Graham's och billigare som Calem och Sandeman. Leveranser till Sverige Ă€r möjligt genom hemsidan!

Jag anvĂ€nder sĂ„ lite andrahands information i mina texter som möjligt. De flesta vingĂ„rdar jag skriver om har jag besökt innan artikeln skrevs. Quinta do Tedo hittar du pĂ„ 5110-548 Vila Seca, Portugal.