Laddar annons
18 Feb, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Domaine de Villaine, gärna utan créme de cassis

Bouzeron, Côte Chalonnaise, Bourgogne
I lilla Bouzeron söder om den måttligt charmiga byn Chagny har den burgundiska druvflorans hierarki hamnat upp och ner. Här är det den bespottade druvan aligoté som är nummer ett och de annars så höjda chardonnay och pinot noir blir oavsätt kvalitet aldrig något mer än simpel bourgogne rouge eller blanc.

Bouzeron är en stilla medeltidsby med lång historia av vinodling. Precis innan man kör in mellan byns gamla stenhus och rostiga traktorer ser man en liten dalgång med vingårdar på båda sidor, inget är planterat på dalgångens botten. Här på fjuttiga 51 hektar tronar appellationen Bouzeron, förebilden för all aligoté. Man kallar den lokala klonen för aligoté dorée, den gyllende aligotén. En numera ovanlig klon utanför Bouzeron, den är för lågavkastande och nästan överallt är den utbytt mot den sämre aligoté vert.

Klonen, solexponeringen, dräneringen och att de karga jordarna är sprängfyllda med märgel är alla anledningar till att vinerna från Bouzeron ibland påminner mer om Chablis än om aligoté. Speciellt med lite vidare flasklagring.

“Presentera inte vårt vin som en aligoté, det ger fel signaler. Aligoté har så dåligt rykte här i Bourgogne. Säg bara Bouzeron.” Så sa Pierre de Benoist när jag besökte honom på Domaine de Villaine i februari 2013. Han är vinmakare och driftansvarig sedan många år tillbaka och arbetar outtröttligt för att bygga upp Bouzeron i folks medvetande. Men det är svårt, aligoté ses ju fortfarande mer som en ingrediens i drinken kir än ett kvalitetsvin. Och varje år produceras det fortfarande på sina håll aligoté som är så sur att lite créme de cassis är det enda som kan få det drickbart. Men om det är någon som kan ge aligoté revansch, och även gjort så, är det familjen de Villaine. Där den mest kända familjemedlemmen är Aubert de Villaine som är ansiktet utåt på superdomänen Domaine de la Romanée-Conti. Aubert de Villaine var faktiskt initiativtagare till att Bouzeron fick sin egen appellation 1998 och kommer sannolikt stå som staty på torget i framtiden.

Pierre de Benoist talar fort och precist. Han kan aligoté som få andra och behöver knappt tänka oavsätt hur komplicerade frågor jag försöker ställa. Det hela liknar mest något i stil med “mellanstadie-matte: frågestund med Einstein..” I de Villaines mysiga provningsrum tar han fram fyra viner från 2011. De ska helst lagras i minst 2-3 år för att terroiren ska lysa och vinerna slappna av, säger han. Och tillägger att han förstår att det är svårt att ta sig igenom en hel sommar utan att dricka upp all Bouzeron i källaren. Men spara några, lyder rekommendationen. Samtliga flaskor öppnades 2 dagar tidigare för att smaka som bäst.

2011 Bouzeron (+) har en strålande friskhet som hålls tillbaka av den feta och krämiga texturen. De Benoist menar att Bouzeron är ett minne av det hav som låg här för 80 miljoner år sedan. Och jag förstår vad han säger. Frukt är inte rätt ord att beskriva vinerna från Bouzeron. Här finner vi varandra lite, jag och Pierre. Båda är vi less på vinbeskrivningar av versionen “Jag känner doften av sex olika frukter, och smaken av fyra.”

I Bouzeron växer aligotén högs upp på de båda sluttningarna, den ena mot väst och den andra mot sydöst. De Villaines rankor är mestadels planterade i den senare, som också är den brantaste sluttningen. Det är under aligotén, på båda sidor som chardonnay och pinot noir är planterad. Nästa vin som hälls i glasen är 2011 Les Clous (+) en Bouzeron chardonnay från vingårdar med sydlig exponering. Vinet är hopplöst ungt ännu, den tighta, ståliga och lite lättare stilen kommer efter några år med tidens masserande hand att mjuka upp och stråla av mineral och skönhet. Att glömmas i källaren! Annat är det med 2011 Les Saint-Jacques (++) en chardonnay från Rully som ger mer omedelbar njutning i sin redan öppna mineralrökiga och varma frukt.

Alla vingårdar odlas ekologiskt sedan länge, och man experimenterar med biodynamiskt jordbruk även fast Pierre inte riktigt tror att det är det bästa för just Bouzeron. Sista vinet vi provar är en stram och fyrkantig röd 2011 Mercurey, Les Montots (+) Att de valt ut en speciellt aromatisk klon av pinot noir märks tydligt i glaset som doftar svalt rödfruktigt och mycket! Det är i dagsläget ett väldigt skrikigt vin på paletten, köp bara om du vet att du kommer kunna sitta på flaskorna i minst 2 år till. Isåfall rekommenderar jag det. Domaine de Villaine är en fantastiskt bra adress för att prova på hur spännande aligoté kan bli när man försöker. Då vinerna vinifieras och lagras på stora ekliggare har du aldrig för mycket ek i doften. Alla viner från 2011 kan rekommenderas mer eller mindre, rött som vitt.

Jag använder så lite andrahands information i mina texter som möjligt. De flesta vingårdar jag skriver om har jag besökt innan artikeln skrevs. Domaine de Villaine hittar du på 2, rue de la Fontaine, 71150 Bouzeron. KB Vin Sverige importerar.