Laddar annons
12 Jun, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinköplistan # 24 | Snygga slottsfransoser efter beachen

Vita vinet Château de Rochemorin och röda vinet Château Bouscassé är två strålande vinval. Goda att dricka idag för alla med 'lite krav' men de är också bra förslag på vin för att spara några år (det vita) eller till och med för lagring 10 år eller mer.

Med veckans härliga vintips kan du komma långt vad gäller användarvänlighet, hela sommaren. För soliga terrassdagar, gråmulna skymningskvällar eller ovädersmiddagar inomhus passar respektive vin, på olika sätt. Och angående 'efter beachen' tänker jag längre en till efter kvällsdoppet.

För vad ska och vill jag gärna dricka när jag går i pension om drygt 10 år? Det är svårt att veta idag naturligtvis men att utvecklade viner oavsett, har både charm och smakvärde är klart. För mig är det mycket intressantare, och betydligt roligare, val att göra än att satsa slantarna på pensionsfonder med tveksam avkastning.

Vintips - vitt vin upp till 90 kr

Domaine Bousquet 2014 (6013), Domaine Bousquet, Mendoza Argentina, 79 kr
Torr, storgenerös och medelfylligt vin med balanserad blommig, lätt kryddig, tydligt örtig, gul fruktsmak. Lär passa utmärkt till rätter av fisk eller kyckling som kryddats med chutneys eller curry. Detta vin passar utmärkt till ost, eller bara så till - lökchips och prat.
Betyg: 3+

Vintips - vitt vin upp till 170 kr

Château de Rochemorin Blanc 2010 (4128), André Lurton, Graves Bordeaux, 154 kr
Torrt, medelfylligt vin med smak av grön frukt, citrus, vinbär och en lätt ton krusbär. Inslaget av fat smakar rostat och det finns en smörig hint som ger skön rondör och lätt fetma.
Härligt vin som passar till mat eller som ett snyggt glas, uppfriskande vin. Med fördel spar du vinet några år men jag skulle själv inte ruva på detta för 'länge'.
Betyg: 4+

Vintips - rött vin upp till 90 kr

Torres Las Mulas Carmenère 2014 (2362), Miguel Torres, Valle Central Chile, 85 kr
Doft av örter och tobak, smaken är medelfyllig, stram av mörk frukt, plommon, inslag av blyerts, örter och tobak. Fräckt och intressant budgetvin. Okomplicerat vin som hänger med på det mesta. Prova till ett kvällssnacks som att doppa parmesan i en örtig olivolja och kanske med en skiva surdegsbröd. Lufta ordentligt är 'veckans husmorstips'.
Betyg: 4

Vintips - rött vin upp till 170 kr

Château Bouscassé 2009(2204), Alain Brumont, Madiran Frankrike, 125 kr
Smaken är medel/fyllig, stram och fruktig av mörka plommon och björnbärsinslag, touch av örter, tobak och fat. Markerade tanniner ger struktur utan att ta över. Toppvin för priset!
Tips: Detta vin köper jag en låda av själv för att lagra och jag kan knappt vänta för att se vad som händer med smaken - ett moget vin med Bordeauxliknande stil är det jag ser framför mig. Spännande!
Vill du dricka vinet nu - dubbeldekantera gärna. Annars, dricker du säg ett, till 1,5 glas ena kvällen kommer vinet garanterat smaka bättre nästa dag då det med luft i buteljen öppnat sig märkbart, redan till nästa dag.
Betyg: 5

Veckans extra-fina, söta sommarvintips

Samos 2013 (4633), Union des Coopératives Samos, Samos Grekland, 82 kr för 750 ml flaska.
Toppvin i den söta genren med smak av persika, aprikos och torkade druvor. Fin, balanserad, söt eftersmak. Toppvin till sommarens olika bärdesserter som ni sockrat eller adderat med söt vaniljsås, vit chokladpudding, pannacotta eller en tårtbotten/bakverk.
Tips: prova ett glas till ostbrickan, grönmögelost och smak av vinet lär gifta sig perfekt.
Betyg: 4+

 

Vinbankens vinköplista

På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer.