19 Jun, 2015

Vinköplistan # 25 | Prisvärda mustiga rödviner och triss i starka destillat

Midsommarhelgen är här. Dessvärre ser vädret inte ut att stå oss bi varför mustiga rödviner kan passa bra när man myser i stugan med god mat. Ett glas starkt efter maten är inte heller fel och grappa är perfekt för den som ätit lite för mycket av den goda midsommarmaten.

Tre festliga 'starka' drycker kan passa som extra rekommendation för den som gillar destillat. En grappa efter maten är aldrig fel, Martells tresjtärniga cognac är inte heller fel och för alla whisky-fans finns eleganta malten Auchentoshan 12 Years nu i liten flaska om bara 200 ml. Denna whisky är inte direkt rökig utan den smakar mer finlir och av nyanserad frukt.

Vintips - vitt vin upp till 90 kr

La Trilla Sauvignon Blanc 2014 (2417), Cono Sur Winery, Valle de Curicó Chile, 62 kr för 1 L
Fruktig krusbärsdoft och lätt, torr smak av dito krusbär och grön fruktnoter. Trevlig, lättsam och mycket enkelt vin. Vardagsvin att dricka ett glas av, servera till rädisor och morötter med dip eller bara så för mingel. Vin som blir över använder du till en vitvinsås.
Betyg: 3+

Vintips - vitt vin upp till 170 kr

Josef Chromy 2013(6462), Josef Chromy Wines, Tasmanien Australien, 129 kr
Torr, medel/fyllig. Smak av äpplen, lime och grapefrukt, lätt beska, inslag av örter, mineral. Lång och elegant. Förvånande smakrikt rieslingvin som trots sin kraft håller elegans och struktur på plats. Med sin lätta petroleumdoft och bredare smak röjs ursprunget – för provaren ger detta vin en test och en ingång till en 'utveckling och bredd' av rieslingvin-paletten, som att egna referenser vidgas om druvsort och karakteristik kopplad till växtplats.
Betyg: 4

Vintips - rött vin upp till 90 kr

Manifesto 2013(2680), Nordic Sea Winery, Sicilien Italien, 74 kr
Fylligt vin med strama tanniner, fatkaraktär och smak av mörka bär och frukt, inslag av kakao, kaffe, vanilj och kryddor. Passar utmärkt till rätter lamm eller nötkött. Regnar det är förslaget att laga en stek i ugnen, i låg temperatur och under flera timmar. Toppa rätten med något som tillför sötma, morötter eller salladslök är förslag. Snitsig och generös.
Betyg: 3+

Vintips - rött vin upp till 170 kr

Domaine de Verquière Rasteau 2012 (2179), Rasteau Frankrike, 119 kr
Stor, parfymerad och fruktig doft. Smaken är stor, medel/fyllig och fruktig, lätt parfymerad med inslag av viol, örter, kryddor och fat. Nyanserad. Otroligt läcker till ett pris som man tror är felmärkt.
Fisk om tillbehör kan möta det röda viner, till kött och gärna med medelhavskryddor. Rosmarin är en av örterna jag tänker på.
Betyg: 5

Starka dryckestips x 3

Bassano del Grappa (306), Destillerie Poli, Italien, 279 kr för 500 ml. Örtig, rå och rivig med stil. Läcker! Betyg: 4
Martell VS (171), Cognac Frankrike, 351 kr för 700 ml. Härligt nyanserad, smak av torkad frukt, fat och kryddor. Balanserad och läcker. Toppen för att vara VS! Betyg: 5
Auchentoshan 12 Years (412), Lowlands Storbrittanien, 150 kr för 200 ml. Syrligt fruktig av äpplen och torkad apelsin, touch av rök, örter och fat. Nyanserad, lätt. Betyg: 4

Vinbankens vinköplista

På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer.