Sill är en klassiker på Midsommarbordet. Om vi väljer själva föredrar de flesta inlagd sill, därefter senapssill och löksill. Inlagd sill är också en tydlig favorit i Norrland och Svealand medan favoriterna i Götaland varierar.
– Inlagd sill har en karaktär som passar utmärkt till akvavit, det vill säga snapsar som är kryddade med kummin eller dill. Det gäller särskilt den klassiska svenska akvavitkryddningen kummin, anis och fänkål som finns ibland annat O.P. Anderson, vilket troligen är den främsta anledningen till att O.P. Anderson är Sveriges populäraste snaps.
Till sill med gräddiga såser passar en mildare snaps bäst, till exempel Skåne eller Läckö Slottsaquavit. För de som tycker att akvaviter är lite för tuffa i smaken så är Hallands Fläder ett lite mildare alternativ till inlagd sill, säger Jonas Odland, Kryddmästare på Altia.
Kryddmästarens bästa krydda-självtips inför midsommar
Använd O.P. Anderson eller en annan akvavit som bas. Lägg i ett par kvistar citronmeliss och en spiral av skalet på en citron, utan det vita, dagen innan midsommarafton. Låt stå en dag och servera till midsommarbordet. Snabbt, enkelt och gott och passar utmärkt till sill, lax och grillat.
Möjligen skulle även KanonVodka vara ett alternativ vore det inte så att jag sett deras filmklipp på nätet. Kolla in den här YouTube Om märket, svenskarna och möjligen även myten :-) om kraften i starka droppar. Funderar på om det är "modernt" att sälja in en svensk vodka på den amerikanska marknaden med support av svenska flickor (och andra) i en film som liknar en 60-tals schablon med ett sedan länge passerat bäst före datum. Det är en tveksam marknadskampanj som sänker snarare än stärker produkten, frågar ni mig. Tummen ner för den och trist för produkten som de facto är en välgjord vodka. Eller är det så att jag har missat något, det kanske är ett ironiskt skämt?
Godaste snapsen till midsommar är annars den egna dillkryddade. Stoppa en dillkvist i flaskan, kyl och servera. Dill måste få ge smak i minst tolv timmar, men helst inte mer än två dygn. Den här hemmakryddade snapsen är färskvara och blir unken med tiden
Tre snapsar till Midsommar
Läckö Slottsaquavit
En liten sötma rundar av smaken på ett trevligt sätt i Läckö. Krondill och kummin är andra ingredienser och koriander kan man ana sig till i smaken. Kryddningen gör att snapsen passar utmärkt till det klassiska midsommarbordets rätter samt till mat med asiatisk snits. Läckö Slottsaquavit lanserades till julen 1998, som den 5:e i raden av årligen återkommande julsnapsar från Reimersholm. En krona per såld flaska går till Stiftelsen Läckö Institutet för bevarandet av slottets kända frukt- och kryddträdgårdar.
OP Anderson
Kryddningen med kummin, anis och fänkål är basen i Sveriges äldsta snaps. Säg den midsommar utan en OP. Är säsongen en annan passar lax, löjrom, skaldjur eller smakrik ost bra till kumminkryddan. O.P. Står för Olof Peter, spritfabrikör och skeppsredare, född 1797. Sonen Carl August tog över affärerna 1891 och lanserade då OP Anderson Aquavit som en hyllning till sin far. Vill man ha samma kryddning, men mildare väljer man en Skåne.