Laddar annons
Vinprovning med Gustave Lorentz
12 May, 2022

Vinprovning med Gustave Lorentz

Familjeföretag i sjätte generationen, förespråkare för eko och biodynamiska odlingssätt samt med säte i anrika Alsace - utvald vinprovning med Gustave Lorentz.

Vinprovning med Gustave Lorentz. Den här texten läser ni med fördel tillsammans med  Om vin från Gustave Lorentz i Alsace.

Vinprovning-med-Gustave-Lorentz-natur-orangevin-vinbanken

Vinprovning med Gustave Lorentz, 28 mars 2022

Qui l´Eût Cru? Orange wine 2021 (56357), 159 kr.

Kryddig grundton i en bukett av exotisk frukt, aprikos men också äpplen och grapefrukt. Smakrik, stram av tanniner, lång eftersmak. Love it!
Betyg: 4+

Wine Not 2021 (56057), 249 kr.

Ett naturvin, dvs utan tillsatt svavel, tillverkad med egen jäst och ofiltrerad. Torr, fyllig, fruktig smak av gula äpplen, kumquat, en touch av honung och lätt brödighet samt med stram, fin längd.
Betyg: 3+

Båda vinerna ovan, orangevinet plus naturvinet, smakade helt fantastiskt bra till förrätten som var tonfisk med smak av en lätt hetta.

Gewurztraminer Réserve 2021 (5244), 112 kr.

Torr, fyllig, fruktig av torkade kryddor, touch av honung, aprikos. Bra längd. Utmärkt.
Betyg: 4

Citrusfruktig och äpplig, torr av gröngula äpplen och med en liten fruktsötma som rundar av. Vad sägs om att smaka vinet till en klassiker som choucroute d ´Alsace.
Betyg: 3+

Riesling Grand Cru Altenberg de Bergheim Vielle Vignes 2017 (54608), 330 kr.

Stor, torr, fylligt balanserad med finstämd kryddighet, och man kan ana en lätt petroleumtouch samt en hint av honung i eftersmaken. Lång, nyanserad, komplex.
Betyg: 4

Riesling Grand Cru Addict 1.23 Altenberg de Bergheim 2010 (78033), 799 kr.

Stor, torr, fylligt fruktig av nektarin, citron och aprikos och precisa markerade kryddnoter. En liten hint av vanilj röjer inslagen från faten. Jag upplever att vinet fortfarande har stor potential. Mycket spännande, välgjord och stor smakupplevelse!
Betyg: 5

Druvorna kommer från 3 utvalda delar av Grand Cru Altenberg de Bergheim.

Med på provningen från husets privata samling

Riesling Grand Cru Altenberg de Bergheim 1988
Spännande att prova med tanke på vinets ålder. Har utvecklats på bäst sätt även om jag personligen föredrar torra rieslingviner när de är yngre.
Riesling Sélection Grains Nobles Grand Cru Altenberg de Bergheim 2015
Det sista söta vinet var inte oväntat, helt magnifikt!

Bättre vin än så här är svårt att önska sig och ord räcker inte till. Med balans i varje enskild smak satt även helhetsintrycket mitt i prick. Klockren elegans och ett stort, komplext vin är den korta beskrivningen. Tillverkad av 100% botrytisangripna druvor, jäst 1 år på mediumrostade fat.