Choucroute d´Alsace med rieslingvin

Favoritmarkera

Nyligen gick den årliga alsacedagen av stapeln i Stockholm och som vanligt samlade arrangemanget många deltagare. Producenterna på besök kunde även detta år känna sig nöjda med uppmärksamheten de fick från bransch och konsumenter och på frågan varför alsacevin är så populära är svaret som många gånger tidigare: vinerna görs av vinbönder och det återspeglar sig i smaken. På riktigt! Det finns något för alla, från vin med ultratorr till simmigt sött smak som det finns prisvärda till exklusiva viner. Och så passar alsacevin genomgående helt enastående med mat med flera rätter som vi älskar att äta i Sverige, gravlax är ett exempel.

Alsace är ett mycket litet vindistrikt i världen när det gäller volym men knappast om man ser till antal vinodlare och tillverkare, antalet druvsorter som odlas, vilka viner som produceras som den variation det resulterar i vad gäller kvalitet och stil. I Alsace är det bara de breda, tunga, tanninrika och kraftiga rödvinerna som lyser med sin frånvaro.

En klassisk rätt på menyn i Alsace är surkål, choucroute, och ska man tillaga den enligt konstens alla regler ingår tre olika sorters korvar, saltat fläskkött och potatis. Men variation är möjlig och den som lagar egen surkål kan lugnt välja tillbehör från vad som finns i kylen.

Traditionsenligt serveras distriktets rieslingvin till surkål. En Alsace pinot blanc eller pinot gris kan också fungera utmärkt så länge som smaken innehåller bra syra.

Rieslingvin från andra länder kan falla platt i kombination till surkål och det beror på alsacevinernas ursprungstypicitet som ger dem en smakrik palett med fokus på fruktsyra, mineral, en knivsudd krydda och ett uns bitterhet.

Vinförslag till  Choucroute d´Alsace

Engel Riesling Reserve 2012 (86226), Fernand Engel, Alsace Frankrike, 121 kr

Wolfberger Grand Cru Steingrubler Riesling 2008 (73691), Wolfberger, Alsace Grand Cru, Frankrike, 201 kr. På Alsacedagen provade jag årgång 2012 som var helt fantastisk!

Domaines Schlumberger Riesling Les Princes Abbés 2007 (70490), Domaines Schlumberger, Alsace Frankrike, 129 kr

Gustave Lorentz Riesling Réserve 2012 (22257), Gustave Lorentz, Alsace Frankrike, 91 kr
Årets Munskänksvin 2013:
Gustave Lorentz Riesling Altenberg de Bergheim 2007(74064) 279 kr

Bestheim Riesling Réserve 2001 (12161), Bestheim, Alsace Frankrike, 91 kr

Ovan är några av många bra val. Wolfberger och Schlumbergervinerna ovan har jag inte provat i årgång som nu säljs. Det är lite trist att äldre årgångar av denna vintyp, ska vara friska och spänstig, bjuds ut i beställningssortimentet för det blir svårt för oss som inte provat att avgöra hur vinernas status är. Men producenterna är utan tvekan riktigt bra.

 

Recept, Choucroute d´Alsace.

Antal portioner: 4
Ingredienser
800 g surkål, på burk eller lösvikt
1 gul lök, finhackad
smör
1 msk torkade enbär
4 lagerblad
2 kvistar timjan
1 morot, i stavar
kummin
2 dl vitt vin
Salt, peppar och lite socker
1 hel fläsklägg, kokt med salt och lagerblad
4 skivor kassler
2 wienerkorvar
4 tjocka skivor varmrökt fläsk
4 skivor kokt, rimmat sidfläsk
2 blodkorvar
2 tyska korvar
2 rårivna potatisar
dijonsenap
4 stora kokta potatisar
Ingredienser
800 g surkål, på burk eller lösvikt
1 gul lök, finhackad
smör
1 msk torkade enbär
4 lagerblad
2 kvistar timjan
1 morot, i stavar
kummin
2 dl vitt vin
Salt, peppar och lite socker
1 hel fläsklägg, kokt med salt och lagerblad
4 skivor kassler
2 wienerkorvar
4 tjocka skivor varmrökt fläsk
4 skivor kokt, rimmat sidfläsk
2 blodkorvar
2 tyska korvar
2 rårivna potatisar
dijonsenap
4 stora kokta potatisar

Laga surkål, Choucroute d´Alsace

1. Svetta löken i lite smör i en kastrull. Lägg i alla kryddor och surkålen. Slå på vinet, salta, peppra och sockra. Blanda om och låt sjuda 1 timme under lock. Mot slutet – tillsätt den rivna potatisen. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar.

2. Lägg fläsklägg, kassler, wienerkorvar, varmrökt fläsk och sidfläsk ovanpå surkålen i grytan och låt det bli varmt.

3. Stek övriga korvar i smör och olja.

4. Arrangera surkålen på stort fat med köttet runt om. Servera rykande hett med dijonsenap (gärna ett par olika sorters senap) och kokt potatis.

Lämna ett svar