Laddar annons
7 Aug, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinköplistan # 32 | Tid för Domaine Saint Gayan

Vinproducenten Domaine Saint Gayan må vara en doldis för vissa men knappast för vinturister på upptäcksfärd i Rhônedalen.

Producenten har viner vars stil är genuint ursprungstypiska, inte inställsamma men för den skull inte heller kantigt bonnig och obegripliga, tvärtom. Med mat kommer vinet helt till sin rätt.

Nog med ordvitsar, här är veckans vintips. Enjoy och trevlig helg!

Vintips – vitt vin upp till 90 kr

Nivole 2014 (7787), Michele Chiarlo, Moscato d'Asti Italien, 76 kr för 375 ml.

Sött, pärlande vitt vin som smakar av fläder, druvor, citrus, päron och aprikos. Charmig!
Betyg:

Passar till

Utmärkt till trädgårdens sommarbär, till bakverk med bär, till gräddpudding med bär eller söt frukt, vit choklad eller bara så, som ett sött och samtidigt uppfriskande glas vin efter maten.

Vintips – vitt vin upp till 170 kr

Château de Rochemorin Blanc 2010 (4128), Pessac-Léognan, Bordeaux, Frankrike, 154 kr

Vinet är torrt, medelfylligt till fylligt och smakar av grön frukt, äpplen och päron, det finns lätta inslag av persika och mogna krusbär samt vinbär, drag av örter, mineral och en avslutande bredd som kommer av de lätt rostade fatinslagen. Lång eftersmak.
Betyg:

Passar till

Välgjort vin som du gärna kan servera till alla, en finare fiskrätt – gärna pocherad eller bakad i ugn och vinet lär gillas även av kräsnaste vinvän.

Vintips – rött vin upp till 90 kr

Viña Herminia 2014 (12615), Viña Herminia, Rioja Spanien, 79 kr. EKO-cert.

En klassiker som gått och blivit EKO, bra jobbat! Smaken är ganska lätt, bärig av björnbär, lakrits och lite örter.
Betyg:

Passar till

Lättsamt vin som är utmärkt i genren, husvin och till gott och blandat. Chips och jordnötter kan till och med passa utmärkt bra.

Vintips – rött vin upp till 170 kr

Domaine Saint Gayan 2012 (72806), Domaine Saint Gayan, Côtes du Rhône Frankrike, 112 kr

Fylligt med smak av mogna plommon och björnbär, kryddigt, mjuka tanniner, spänstig fruktsyra. Nyanserad med lång eftersmak.

Här är en skön traditionell Côtes du Rhône, i en blandning druvor med 65% grenache, 25% syrah och 5% mourvèdre, vars stockar är i genomsnitt 50 år gamla. Jorden där vinerna växer är sandig med inslag av kalk och lera, en mix som jag tror ger den sköna förnimmelsen av 'järn', utan oxidation märk väl. Alternativt är det lagringen på cementtankar. Hursomhelst ett fräckt vin att prova från en producent väl värd att upptäcka. Firmans bättre viner, bl a Gigondas 2011 (82831), 189 kr - rekommenderas också varmt.
Betyg:

Passar till

Servera till smakrik rätt, gärna med svamp. Förslag, oxfiletmedaljong med smålök och champinjoner, rödvinsås.

Vinbankens vinköplista – veckans tips, för dig när du behöver inspiration, råd eller förslag
På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer.