Laddar annons
29 Jun, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Mediterra 2011 till lammracks med Västerbottenspuré

Mediterra 2011 är ett rött vin från området Bolgheri i Toscana. Vi serverar det till lammracks med Västerbottenspuré och grillade grönsaker.

Maten
Servera till smakrik mat med lamm, nöt eller viltkött. Eller till en smakrik italiensk ost som pecorino och till olika former av antipasti. Vi grillar lammracks, det är så gott. Och till det serveras grillade grönsaker och potatispuré på sista vinterpotatisen.

RECEPT | Lammracks med Västerbottenspuré och grillade grönsaker

4 portioner
1 kg lammracks
500 g mjölig potatis t ex King Edvard
1,5 dl mjölk
50 g smör
150 g riven Västerbottensost
salt och peppar
valfria grönsaker till grillen

Gör så här:
Förbered purén. Koka potatisen riktigt mjuk. Värm mjölken med smöret. Rör ner lite i taget i potatisen tills konsistensen är krämig. Smaka av med salt och peppar. Rör ner osten tills den smälter. Späd om det behövs till önskad konsistens. Låt stå på svag värme.

Lägg lammracks och grönsaker på grillen. Grilla köttet tills innertemperaturen är 58 grader. Ta av från grillen och låt köttet vila i folie innan servering. Servera med grillade grönsaker och puré. Vill du ha sås till så testa en balsamicosky.

Vintips till maten

Mediterra 2011 (74673) BS, Toscana, Italien, 179 kr
Vinet är gjort av 40 procent syrah med tillägg av 30 procent merlot och 30 procent cabernet sauvignon. Vingårdarna finns i Bolgheri i västra delen av Toscana. 2011 var ett bra år i Bolgheri, med en mild vår och en sommar som inte var alltför het. Skörden startade första veckan i september.

Vinbankens recension av sommelier Elke Jung:

Medel/fylligt rött vin som smakar av mörk frukt, plommon och körsbär, stramt av örter och gräs med inslag av tobak och fat. Strukturerad, stram med örtfruktig personlighet.
Betyg: 4

Du kanske också vill läsa:
Mediterra passar även till en smarrig lammburgare. Recept finns här.

Variant med marinerade lammracks. Recept finns här.

Läs mer om producenten Poggio al Tesoro

Skål!