Laddar annons
Vigneto på Odenplan – recension och omdöme
27 Jun, 2023
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vigneto på Odenplan – recension och omdöme

Ännu en italiensk restaurang tänker säkert de flesta? Njae, säger vi. Så länge man håller måttet, vet vad man gör och serverar imponerande rätter så får det ploppa upp hur många italienska restauranger som helst. Och exakt det här gör restaurangen Vigneto som slog upp portarna på Odenplan i slutet av juni.

Omdöme

Vigneto på Odenplan
Adress: Odengatan 85

Maten – 9 av 10
Vinlistan – 8,5 av 10
Servicen – 8,5 av 10
Interiören – 9 av 10
Priset – 8 av 10
Totalbetyg – 8,5 av 10

Odenplan i centrala Stockholm är kanske inte den mest kulinariskt framstående delen av staden, men här finner vi ändå en skaplig mix av allt från vinbarer till vietnamesiskt, japanskt, burgare och kebab. Det finns även både en och en annan italienska restaurang i närheten. I slutet av juni fick vi stifta bekantskap med det senaste tillskottet på Stockholms restauranghimmel och vi måste säga att vi är imponerade. Vigneto, som betyder vingård på italienska, heter restaurangen som öppnat i superfräscha och nyrenoverade lokaler på Odengatan 85, på bästa möjliga plats på Odenplan. Med sin stora uteservering kan vi se framför oss hur det här lätt blir ett nytt lokalt stammishak för många som bor i närheten.

Fräsch interiör med personlig touch

Restaurangen i sig går i toner av mycket trä interiörmässigt, med en hel del gröna inslag i form av växter. Det är en stor restaurang, men ändå med en personlig touch när man kliver in genom dörren. Trots att de hade premiär 26 juni, samma dag som Vinbanken besökte restaurangen, så kändes personalen synkad, trevlig, bemötande och påläst. Menyn är en klassisk italiensk meny med i stort sett allt stereotypiskt italienskt man kan tänka sig på en meny. Vinlistan består främst av viner från importören Wineaffair och den imponerar med sin spets och bredd. Här hittar vi allt från okända ursprung, som rosévin från Sardinien, till betydligt mer kända viner från Barolo och Chianti.

Maten då? Jo, imponerande. Väldigt imponerande, Jag kan med handen på hjärtat säga att det faktiskt var en av de bättre pastorna jag ätit i Stockholm. Jag har som princip att jag vägrar betala över 300 kronor för en pasta. För mig är pasta en relativt enkel rätt, som inte ska kosta några hutlösa summor. Dagen till ära föll valet på en spicy vodka fusillone som beståd av fussilone med nduja, vodka, grädde och parmesan, och som kostar 275 kronor. Jag vet att vodkapasta kanske är väldigt mycket 2018, men jag gav den här rätten en chans och jag ångrade mig inte för en sekund. Det bästa av allt var att smakerna satt som en smäck, där hettan var så där perfekt som man vill att den ska vara. Och det var dessutom en rejäl portion som gjorde att man inte ångrade en sekund att man inte tog en antipasto. Det totala priset landade på 1 400 kronor för två rejäla pastarätter, två desserter, två öl och en flaska vin, vilket får anses vara ett bra pris med tanke på hur lite man får för samma summa på andra, betydligt mer kända italienska ställen i Stockholm.

Till den något kryddstarka rätten föll valet på en flaska vernaccia di San Gimignano från producenten Cecchi. Ett piggt och friskt vin med toner av gröna päron, honungsmelon, persika, en diskret blommighet och lime. Ett fint balanserat vin som passade finfint till den något heta maten, även om det optimala valet kanske hade varit en riesling med en viss sötma i sig.

Framtida pärla på Odenplan

Givetvis var vi även tvungna att testa lite efterrätter och då föll valet på både en chokladfondant och en klassisk pannacotta. Och med handen på hjärtat så imponerade båda. Det är väldigt svårt att misslyckas med en pannacotta och här sitter smakerna där de ska. Om man gillar pannacotta så kommer man gilla den här också. Men chokladfondant går definitivt att misslyckas med, vilket Vigneto verkligen inte gör. De har lyckats skapa en krämig chokladfondant med perfekt konsistens. Den är inte för rinnig, utan den är så där perfekt som man vill ha den. Imponerande!

Servicen då. Jo, som vi nämnt tidigare så var det första dagen och det var kanske lite spänningar i luften, men samtliga personer var pålästa, personliga, charmiga och väldigt bemötande. När man besöker en italiensk restaurang så vill man ha den där personliga touchen som man så ofta får i Italien, och det får man på Vigneto. Jag skulle nog kunna sträcka mig så långt som att säga att det här är en framtida pärla på Odenplan som vi definitivt kommer besöka flera gånger.

Dessert

Finns det några förbättringspunkter då? Självklart finns det. Bland annat tycker jag att vinlistan var kanske lite klen när det kommer till roséviner där man endast har ett vin på listan. Jag saknar även assietterna, olivoljan och brödet på bordet när man kommer dit, för att få den där italienska känslan. Pizzaugnen var sen så det serverades inga pizzor under öppningen. Hemsidan är ännu inte heller på plats, till dess får man nöja sig med att hitta menyn via The Fork. I övrigt så är det bara att lyfta på hatten för en ny italiensk restaurang som levererar exakt det de utlovar. Man får helt gudomlig pasta, som även går att få glutenfri, man får rejäla portioner, en bra vinlista, superfräsch interiör på ett fantastiskt läge vid Odenplan. Som sagt, Vigneto är en dold pärla som är värd att besökas.

Omdöme:
Vigneto på Odenplan
Adress: Odengatan 85

Maten – 9 av 10
Vinlistan – 8,5 av 10
Servicen – 8,5 av 10
Interiören – 9 av 10
Priset – 8 av 10
Totalbetyg – 8,5 av 10

Läs fler krogrecensioner här