Laddar annons
Vita viner i tillfälligt sortiment - 3 februari
1 Feb, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vita viner i tillfälligt sortiment - 3 februari

Den 3 februari klockan 10:00 är öppnar Systembolaget både de virtuella och de fysiska portarna för lanseringen av vita och mousserande viner i det tillfälliga sortimentet. Det är en bra lansering med två trevliga champagner, några fynd och flera mycket prisvärda viner

Precis som vanligt råder det rieslingdominans och där hittar vi också veckans fynd från Dr Corvers och Max Ferd Richter. Får ni inte vantarna på dessa misströsta icke ty Basserman-Jordan är bara en hårsmån från samma prisvärdhet. Andra trevliga, bra och prisvärda viner i lanseringen 3 februari är Quinta D'Amares Loureiro och Swan Bay Chardonnay som båda är smått lysande i lite olika stilar.

Champagne

Deutz Brut Millésimé 2015 (93714), Champagne, 629 kr

Härligt mogen doft med bröd, vinteräpplen, citrusskal, persika och mandlar . Smaken är generös och inbjudande med grillade citroner, macadamianötter, mandlar, fin syra och bra längd. En superbalanserad champagne där allt sitter där det ska och som hör till gruppen med epitetet ”lätt att gilla”.

Vita viner 3 februari

Comte de Marne Brut GC (90272), Charles Mignon, 459 kr

Stor rund oh tillgänglig doft med röda äpplen, persika, päron och surdegsbröd. Snyggt balanserad smak med rik rund frukt av äpplen, aprikoser, spettekaka, rökiga mineraler, syra och bra balans - mycket och välsmakande champagne till ett överkomligt pris.

Vita viner

Här nedan ser du listan på vita viner i tillfälligt sortiment i Systembolaget 3 februari.

Frankrike

Gustave Lorentz

Altenberg de Bergheim Riesling GC 2017 (92775), Gustave Lorentz, Alsace, 349 kr

Stor varmt mogen riesling i typiskt alsacig skrud, utvecklad rund doft med gula äpplen, hjortron, persika, massor av extrakt, karaktär, torkat frukt, ananaspastiller, rökiga mineraler, bra syra och lång fin smak. Servera till fish and chips.

Tyskland

Vita viner 3 februari

Kalkofen Riesling GG 2020 (94095), Bassermann-Jordan, Pfalz, EKO, 381 kr

Stiltypisk varm, mogen riesling från varm årgång med mycket karaktär av välsvarvad lite tropisk frukt, persika, gula äpplen, petroleum, vita körsbär, härliga mineraler, energi, kalk och bra syra.

Vita viner 3 februari

Doosberg Riesling 2021 (94250), Dr Corvers – Kauter, Rheingau, EKO, 199 kr

Stram, frisk och ren doft med äpplen, vit persika och färska mandlar. Smakrikt och koncentrerat med varm frukt av grapefrukt, äpplen, citrus, rökiga mineraler, bra balans, eleganta knivskarpa syror som kompletteras av lite sälta. Servera till carpaccio på havskräftor.

Max Ferd

Braunerberger Juffer-Sonnenuhr Spätlese 2021 (93654), Max Ferd Richter, Mosel, 250 kr

Härligt friskt med gula äpplen, lemon curd, vita persikor, timjan, citrusolja, mineraler, klingande rena och läskande syror med en fin avlutande sälta. Ett snyggt välbalanserat moselpaket med en beskedligt låg alkoholhalt på 7,5 % - så magnifikt!!! Servera till musslor snabbt kokade i vin, schalottenlök, grädde och chili.

Österrike

Wachau

Ried Achleiten Riesling Smaragd 2021 (92039), Domäne Wachau, 311 kr

Ung och stram riesling med gråpäron, persika, gröna äpplen, limeblad och citrusskal. Smaken är betydligt mer smakrik än vad doften förespeglar med rökiga mineraler, grapefrukt, eleganta syror, fin balans och en extraktrik lång eftersmak med lite sälta. Det här är fortfarande en busig unge som inte har hunnit med att lägga alla komponenter på rätt ställe ännu. Jag skulle inte vara förvånad om det här utvecklas till en riktig praktpjäs om två till tre år.

Vita viner 3 februari

Steinertal Riesling 2017 (91236), WG Tegernseerhof, Wachau, 301 kr

Lätt aromatisk doft med pigg spänstig frukt med äpplen, vita persikor, citruszest och färska örter. Smakrikt, rent och elegant med krossad sten, gula plommon, grapefrukt, balans, bra syra och längd. En välgjord och extraktrik riesling från Wachau med begynnande mognad.

Portugal

Quinta

Loureiro 2021 (90089), Quinta D´Amares, Vinho Verde, 164 kr

Ung, frisk och ren doft med äpple, melon, vita blommor och citrus. Smakrikt med toner av lime, mandarin, päron, kalk, bra syra och fin havssälta. Servera till spansk fiskgryta.

Australien

Swan Bay

Swan Bay Chardonnay 2021 (10857), Scotchmans Hill Group, Geelong, 161 kr

Ren och frisk doft med äpplen, persika, physalis, smör och fat. I smaken finns en varmt mogen tropisk fruktighet med ananas, päron och blommor men också eleganta drag av citrusfrukter som ger vinet ryggrad och bra spänst. En välgjord och trevlig chardonnay som passar till fiskgryta med lite saffran.

[drinklist id="104055"]