Laddar annons
Vitt vin på hösten – tips på fem viner
19 Sep, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vitt vin på hösten – tips på fem viner

Hösten är inte bara röda, kraftiga viner som värmer i den annalkande vinterkylan. Även vita viner passar alldeles utmärkt när det blir kallare, men kanske inte riktigt samma typ av vita viner som passar på våren och sommaren.

Ingen kan förneka att de olika årstiderna gör att vi dricker vissa typer av vin. När det är vinter så är det rödvin, och till viss del bubbel till nyår, som gäller. På våren börjar vi snegla lite finurligt mot de vita vinerna på hyllan, och då kommer även vårbubblet fram. På sommaren är det rosé, vitt, lättare rött och bubbel som gäller. När det är höst så vill vi värma oss och då börjar vi ignorera de vita, fräscha vinerna med hög syra, och istället är det de kraftiga röda som blir populära igen. Men det behöver inte vara så. Varför skulle man inte kunna dricka vitt vin på hösten? Vi har tagit fram en lista på fem vita viner som passar perfekt i höstrusket.

Egentligen passar väldigt många olika viner på hösten. Men här kommer vi främst fokusera på viner som vi anser har en gnutta fyllighet samtidigt som de har lite mer komplexa toner. Det kommer med andra ord inte bli viner som enbart lever på en hög syra. Här är det med andra ord fokus på lite mer höstiga viner med lite mer smak och härliga toner.

Nyheter på Systembolaget 1 september - betyg och recensioner 

Vitt vin på hösten – tips på fem viner

vitt vin på hösten ascot

Ascot, Crisp White, 2020 (55780) 99:-

Ett krispigt vitt vin på hösten, det var väl exakt det vi inte skulle ta fram? Tro mig, här får man så mycket annat än bara en krispighet i vinet. Det är ett oerhört överraskande vin med tanke på priset. Förutom krispigheten får man en överraskande fyllighet. Det kanske låter motsägelsefullt men det är det inte. För när du häller upp vinet kommer du mötas av en intensiv gul färg. I doften kommer du få tropiska frukter, äpplen och lite kryddor. Du kommer inte mötas av fatkaraktär, men ändå en fin fyllighet. Det har en frisk syra som höjer upplevelsen. Det som dock imponerar mest på mig är druvsammansättningen. Det är chardonnay, riesling, chenin blanc och pinot grigio. Det roliga är att man känner lite av varje druva. Fylligheten från chardonnay, pärontonerna från pinot grigio, syran från riesling och den diskreta kryddigheten från chenin blanc. Mycket smak för lite pengar. Ett fyndvin för 99 kronor.

Stoneleigh

Stoneleigh Latitude, Chardonnay, 2021 (6360) 139:-

Nu steppar vi upp fylligheten en gnutta och får in de där tydliga smörtonerna i smaken. Samtidigt dämpar vi syren en aning och fyller på med en rejäl dos av fatkaraktär. Det är smörigt, kryddigt, lite fruktigt och med tydliga vaniljtoner. Riktigt bra vin på hösten, där man får exakt de tonerna man är ute efter. Ett stiltypiskt chardonnay-vin från nya världen.

Allesverloren

Allesverloren, Chenin Blanc, 2021 (75986) 99:-

Det är inte alla som känner till att chenin blanc kan ge fylliga och kryddiga viner. Ofta associerar man vinerna med boxviner här i Sverige, men i just det här specifika fallet får man ett värmande vin med tydliga inslag av päron och tropiska frukter. Detta kompletteras och förhöjs senare med inslagen av kryddor. Jag vet inte vad det är med kryddigheten i vita viner, men på något sätt associerar jag den med julen. Ett härligt vin.

BreadButter vitt vin på hösten

Bread&Butter, Chardonnay, 2020 (79280) 169:-

Det här är nog definitionen av vitt höstvin. Direkt i doften kommer man mötas av de där klassiska chardonnay-tonerna i form av rostad fat och rejält med smör. I smaken kommer man inte bli besviken. Där får man en fyllig chardonnay med tydliga fat, mycket smör, en hel del ananas, lite kardemumma, och det hela avslutas med en stor dos vanilj. Eftersmaken håller i sig länge och man känner verkligen av oljigheten och smöret ett bra tag efter att man svalt vinet. Det är lätt att förstå varför det här är så populärt. Passar utmärkt till lite fetare mat.

Saint

Saint-Aubin Vieilles Vignes, Domaine Roux, 2020 (5569) 319:-

En lista över vita höstviner är inte komplett om man inte har med ett riktigt stiltypiskt Bourgogne-vin. Här får man exakt det man vill ha i en chardonnay från Bourgogne. Det är den där fatakarktären, den där intensiva gula färgen, de där smörtonerna, den där oljigheten som lever kvar på tungan flera sekunder efter att man haft vinet i munnen, och den där syran som får vinet att kännas fräscht. Många tror att chardonnay-viner som är fatade bara har den där smörigheten, men det finns massvis av andra smaker också. Du kommer få både äpplen och citrus i smaken också. Det här är den äkta smaken av chardonnay från Bourgogne.

Fem rostade chardonnayviner