Laddar annons
Sött vin – varför dricker vi inte mer av det?
24 Sep, 2022

Sött vin – varför dricker vi inte mer av det?

Sött vin är fantastiskt. Det är ett hantverk som få människor uppskattar i Sverige. Frukten, syran och sötman gör en glad. Och framförallt att det passar så otroligt både till ostar och desserter. Men varför dricker och uppskattar vi inte sött vin mer än vad vi gör i Sverige?

Du har säkert varit med om situationen. Du går på restaurang i goda vänners lag, beställer in en förrätt och varmrätt. Personalen på restaurangen rekommenderar med stor kunskap och passion vilket vin som passar till rätterna som ska serveras. Efter mycket skratt, god mat, god dryck och en härlig stämning kommer samma person fram och frågar om det får lov att vara någon dessert. Några runt bordet bestämmer sig för att det trots allt finns lite plats kvar i magen för något sött och beställer in varsin dessert. Och då kommer följdfrågan; får det lov att vara kaffe till desserten? Ofta förbises sött vin, oavsett om det är på restaurang eller om du går på Systembolagets blanka golv och letar efter nästa fynd.

I samband med en vinprovning i Stockholm med den ansedda sydafrikanska producenten Nederburg uppstod just frågan; varför dricker vi inte mer sött vin? Är det okunskap? Är det fördomar? Är det en dålig upplevelse från ungdomen?

– Jag tror att det i grund och botten handlar väldigt mycket om okunskap. Man känner inte till de olika uttrycken på etiketterna, man vet inte hur det ska smaka och man vet inte alls mycket om vinerna överlag, förklarar Samuel Viljoen, Cellar Master hos Nederburg i Sydafrika.

Dessertvin - tips på tre viner

"Konsumtionen har sett likadan ut i flera år nu"

Just Sydafrika är ett land som producera en hel del söta viner. Men även om man är ett land som får fram dessertviner av hög klass så brottas de med samma utmaningar som vi i Sverige.

– Det är konstigt med tanke på att några av de allra bästa vinerna som Sydafrika fått fram historiskt sett är söta viner. Men ändå har vi inte sett att fler börjar uppskatta sött vin. Konsumtionen har sett ungefär likadan ut i flera år nu.

I samband med vinprovningen i Stockholm uppstod diskussionen runt bordet att det i mångt och mycket handlar om fördomar om sött vin. Oavsett om det är portvin, sherry, tokaji, moscato eller liknande, så tror många att det enbart är en äldre målgrupp som beställer in en sherry eller portvin.

– Såklart man har fördomar om sött vin. Många förstår inte vilket hantverk det är som ligger bakom en flaska sött vin. Och många är rädda för sötman man kommer mötas av, men tanken är inte att man ska dricka en hel flaska själv. Vårt dessertvin kommer i en halvflaska, och det är perfekt att dela på om man till exempel är fyra personer. Man dricker bara lite av det, fortsätter Samuel Viljoen.
Tror du det finns en lösning på problemet?
– Jag tror allt handlar om kunskap. Man måste nå ut med budskapet att sött vin är något fantastiskt och inte något som enbart äldre människor dricker. Det kan handla allt om att försöka marknadsföra det ännu mer till att informera om det i samband med restaurangbesök.
Vad tror du om framtiden?
– Det är svårt att säga, men samtidigt måste man testa sött vin själv för att bilda sig en egen uppfattning. Alla som testar det inser snabbt att det inte är alls så som de hade förväntat sig det.

Nästa gång du går på restaurang med dina vänner eller din familj, och du får frågan från personalen om du önskar kaffe. Våga då svara att du gärna tar ett dessertvin istället.

– Man kommer bli positivt överraskad när man dricker dessertvin. På vår restaurang som vi har på vingården serverar vi dessertvinerna ihop med en ostbricka, och det passar utmärkt till det, avslutar Samuel Viljoen.

Sött vin från Sydafrika

Nederburg

Nederburg, Noble Late Harvest, 2021 (2741) 115:- (375 ml)

Ett vin med tydliga inslag av torkad aprikos i doften, men du kommer även känna av honung och lite ananas. I smaken kommer du få ett fylligt vin där du kommer känna russin, lite apelsin, lite fläder och en hel del aprikos. Snyggt avslut med en fin syra som man känner av lite diskret. Passar utmärkt till ostbrickan eller till äppelpajen.

Läs mer om sött vin här