Laddar annons
Vinerna från Tyskland går torra
7 Apr, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinerna från Tyskland går torra

Från att tyska viner generellt förknippas med söta eller halvtorra viner, vilka med all respekt kan vara lika fantastiska som de kan vara usla, kan vi konstatera att konsumenten numer väljer torra viner.

Utvecklingen i ett av våra närmaste vinländer går framåt med stora kliv och drivs på av unga vinmakare med stor tillförsikt. De tyska vinernas era har bara börjat.

Lägg till att vinodlare och tillverkarna hänger med i eko-trenden, vissa leder till och med utvecklingen. Det är främst små till medelstora tyska familjeproducenter som ligger i framkant, som tillverkar torra viner. De har hittat sin nisch och för det tar man betalt. Snart är det bara de stora drakarna som driver varumärken vilka kan vara mer söta vitviner.

Ett familjeföretag drivs vanligtvis utifrån andra värdegrunder. Man arbetar exempelvis mycket mer än lönearbetaren och en familjejordbrukares incitament är självklart att överlämna mark som är frisk, till kommande generationer.

Hållbara odlingssätt är regel, ofta i kombination med ett helhetstänk för hela kedjan, från gård till konsument.

Att vin från mindre tyska egendomarna kostar mer, jämfört med vinvarumärket, är relativt. För svenska mått mätt är priserna lika fantastiska som vinernas kvalitet.

Den moderna vinodlaren i Tyskland

Det är inte ovanligt att vinmakare reser till andra vinländer för att arbeta.

I Tyskland gör vinstudenter detsamma men ytterst sällan sker praktiken i vinlandet Frankrike. Många har i stället praktiserat hos odlare i östra-Europas grannländer eller i Australien. Andra åker till USA eller Chile respektive Argentina.

Att tillverka naturvin är populärt och kommer stark. Utrymmet är fritt för var och en att tolka, utan pekpinnar. En annan hype är drycken som vi hör megatrendar och det är att tillverka öl av druvor. Ja det är sant!

Tyska vinkonsumenter välkomnar de nya och sluter helhjärtat upp med att köpa dryckerna. För många unga, innovativa vinproducenter går businessen fantastiskt bra vilket är glädjande och bra för fortsatt utveckling.

Privatpersoner beställer vin online, direkt på producentens hemsida som sedan skickar vinbeställningen med posten. Att arbeta med marknadsföring via Instagram är snarare regel än undantag.

Stolthet över hantverk och ursprung bygger identitet

Glöd och framtidstro finns. De Tyska vinerna röner även internationell uppmärksam. Det sker ett allmänt, naturligt utbyte av både idéer och kunskap mellan vinmakarna.

Dels för att avstånden dem emellan är korta men också för att ny teknik ger snabba, enkla kommunikationssätt. Att hjälpa grannen eller vara medlem i en förening som kan vara en löst sammansatt grupp producenter som exempelvis ”vi som gillar riesling från branta lägen” är vanligt förekommande.
Stabil ekonomi hos dagens tyska vinodlare

Dagens vinodlare har betydligt bättre ekonomi i jämförelse till tidigare generationer. Har man råd är det enklare att tillverkare bra viner för att man har rätt verktyg och adekvat teknik genom hela processen.

På resa i norra Rheinhessen (2018) upptäckte jag en gränslös ambition och vilja bland producenterna. Vad är det man inte kan?

För vinälskare är vinlandet Tyskland hett

Tyska viner är värda uppmärksamhet. Röda viner, och att bevaka vin av pinot noirdruvan är ett måste för alla winelovers.

Söta kvalitetsviner är också några av vinvärldens mesta fynd, dessvärre efterfrågade av en stadigt minskande grupp konsumenter. Och generellt kan man säga att vinentusiaster fortfarande hittar ”billiga fynd”, vin med hög kvalitet och vita viner med stor lagringspotential, många av rieslingdruvan.

VINMAKARE PÅ GÅNG
Weingut Wagner-Stempel i Rheinhessen
LÄS MER
Rheinhessen, Tysklands största vinregion

Vinregion Nahe i Tyskland

Sachsen, liten vinregion - stor potential