Kycklingtajine smakar sött av sina kryddor och vinet vi valt till har också en sötma. En ripasso passar mat i liknande genre men gör sig också bra till grillade kött-samt grönsaksrätter.
I köket sprids underbara dofter när man lagar denna rätt, säger Maria Zihammou, författare och matstylist som skrivit kokboken "middag på 15 minuter! Vi tackar för receptet och håller med. Detta är ett förenklat recept, inget fel i det men på plats i Marocko lär grytan få koka så länge att köttet faller av benen.
Vin till maten
Castelmare Valpolicella Ripasso 2016 (75630)
Cantina Valpolicella Negrar, 92 kr
Alkoholhalt: 13,5%
Socker: 8 g/l
Rödblå färg och örtkryddig doft. Smaken är medelfyllig, fruktig av körsbär, söt av bär som skogshallon med inslag av kryddor och fat.
Betyg: 3+
Vin till kycklingtajine med gurkmeja, lök och russin
500 g kycklinglårfilé, urbenas
2 msk olivolja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 tsk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
1 nypa chiliflakes
salt och nymalen svartpeppar
1 dl russin
0,5 dl vatten
1-2 msk citronsaft
Gör så här
1. Dela kycklingen i mindre bitar. Hetta upp en rejäl gryta, låt den bli riktigt varm och tillsätt olja.
2. Stek kycklingen på hög värme så att den får en fin stekyta runtom.
3. Skala under tiden lök och vitlök.
4. Skär löken i tunna skivor och finhacka vitlöken. Tillsätt löken till grytan med kyckling och krydda med gurkmeja, paprikapulver, chiliflakes, salt och svartpeppar.
5. Sänk värmen något och låt fräsa till löken mjuknat. Rör om då och rå.
6. Tillsätt russin, vatten och citronsaft och låt puttra under lock i 5 minuter.
7. Servera med ris eller en god sallad och bröd.
8. Det är även gott med frasig nystekt potatis.
RECEPT OCH BILD, läs Vinbankens recension här.
Middag på 15 minuter, gott och vällagat för hela familjen
Författare: Maria Zihammou
Foto Stefan Edetoft
Bokförlaget Semic
ISBN: 979-91-552-6614-1
BETYG: 4 av 5