Piccini – vinhuset som hyllar de italienska vinregionerna
För många är den italienska vinproducenten Piccini främst förknippad med Toscana och Chianti, men det är långt ifrån hela sanningen.
Italien står för omkring 15 % av världsproduktionen av vin och brukar räknas som det näst största vinlandet, efter Frankrike. Utbudet av viner är mycket varierat. Bland annat eftersom landet är stort, vilket innebär att det kan vara väldigt olika odlingsförhållanden beroende på var ett vin produceras.
I många länder kan du utgå från hur ett vin är klassificerat, för att få en uppfattning om dess kvalité. När det gäller italienskt vin är det inte lika enkelt. Det görs många fantastiska viner på druvor som inte är tillåtna, utifrån regionala klassificeringssystem. Några av Italiens dyraste och bästa viner klassificeras faktiskt som bordsvin. I Italien gör många producenter vin på sitt alldeles egna sätt, och det är för många en del av charmen med italienskt vin.
Man brukar tala om att Italien har sex vinregioner: nordöstra Italien, nordvästra Italien, centrala Italien, södra Italien samt öarna Sicilien och Sardinien. Regionerna kan sedan delas in i ett stort antal distrikt. De mest kända vindistrikt i Italien är: Piemonte, Toscana, Veneto och Apulien.
I Italien odlas de flesta av de vanligaste druvsorterna. Här finns också ett mycket stort antal druvor som bara odlas lokalt. Dessa brukar vara mycket bra. Den finns en druva som utmärker sig när vi talar om Italien – och det är sangiovese. Det är Italiens mest odlade druva, men den är inte särskilt vanlig utanför landets gränser. Sangiovese ger viner som karaktäriseras av syra, tanniner och kryddiga örter.
Arneis, vermentino och glera är viktiga druvor för produktion av vitt vin i Italien.
I Italien görs alla typer av vin men det är framförallt för sina röda viner som landet är känt. Exempel på berömda italienska rödviner är: amarone, barolo och chianti.
Sassicaia, Vino Nobile de Montepulciano och Ornellaia hör till det mest exklusiva du kan hitta när det gäller italienskt rödvin. Italien är också känt för att göra stora mängder bra rödvin i det lägre prissegmentet.
Det görs mycket vitt vin i de flesta vindistrikt i Italien, men produktionen står ofta lite i skymundan jämfört med rött vin och mousserande italienskt vin. Castelli di Jesi, Vermentino di Gallura och Vernaccia di San Gimignano är exempel på riktigt fina vita viner från Italien. Om vi får generalisera lite så kan man säga att vitt italienskt vin ofta är torrt och har en hög syra.
Prosecco är ett välkänt mousserande vin som görs i nordöstra Italien. Det kallare klimatet ger druvorna en torr friskhet som i vissa fall kan jämföras med champagne. Leta gärna efter mousserande vin från Franciacorta om du vill uppleva prosecco av mycket hög klass. Annars är mousserande vin från Italien ofta av lite enklare karaktär och produceras i stora volymer.
Om du vill ha vin som passar till exempelvis en italiensk marängtårta, panettone eller en ostbricka finns det många ljuvliga dessertviner från Italien. Moscato d’Asti från Piemonte är ett riktigt bra dessertvin från Italien. Mörkgula Vin Santo och röda Recioto della Valpolicella är två andra klassiker.
Systembolaget har alltid ett stort utbud av viner från de viktiga italienska vindistrikten. Om du köper vin online har Systembolaget en utmärkt sökfunktion som gör att du kan välja italienskt vin utifrån vindistrikt eller den dominerande druvan i vinet.
För många är den italienska vinproducenten Piccini främst förknippad med Toscana och Chianti, men det är långt ifrån hela sanningen.
Även om många kanske inte känner till det så består några av de mest säljande vinerna i Sverige av druvan primitivo, men hur blev det så?
Det är Italien som toppar listan över Sveriges mest sålda röda boxvin 2022 på Systembolaget. Det mest sålda boxvinet är Lisa 1503.
Col d´Orcia är ett välkänt namn på den svenska marknaden med sin Brunello di Montalcino. Här är historien om vinhuset och familjen Cinzano.
Vårens stora boxnyhet stavas Piemonte Barbera och kommer från den välkända producenten San Silvestro hjärtat av Barolo.
Nizza är appellationen och området i Piemonte där den folkliga druvan barbera visar sig från sin allra bästa sida.
Det här är historien om hur den italienska vinproducenten Renato Ratti utvecklade Barolo och tog hela området in i framtiden.
I Bäst i test vecka 4 tar vi och går i familjen Allergins fotspår och besöker deras vingårdar i olika delar av Italien.