tyskland

Franken

Tyskland

Franken

Österut från floden Rhein, slingrar sig bifloden Main och längst följer vinregionen Franken.

Franken är inte den mest uppmärksammade i vinregionen i nutida Tyskland då andra vinregioner som Mosel, Pfalz och Rheingau har strålkastarna på sig med ett gott rykte om deras Riesling. Men Franken har en vinhistoria på över 1 000 år och har en gång i tiden varit den mest eftertraktade och dyraste vinregionen i världen. Det kan vara svårt att tro idag, men flaskorna var dyrare än vinerna från de största slotten i Bordeaux. De finns flera saker som får denna inte allt för stora vinproducerande vinregionen att skilja sig åt de andra regionerna, som flaskdesign, smakprofil och jordmån.

Franken vindistrikt

Franken är beläget i den Tyska delstaten Bayern, känd för öl och fotboll och sträcker sig längst bifloden Main med branta sluttningar och en mycket berikad jordmån som ger goda resultat för toppviner. Franken delas in i tre deldistrikt: Maindreieck, Steigerwald, Mainviereck. Tillsammans resulterar de i runt 6.000 hektar vinodling. I hjärtat av Franken i deldistriktet Maindreicken ligger staden Würzburg där Frankens mest kända vingård ligger, Würzburger Stein. Härifrån görs det kända vinet ‘’Stein Wein’’.

Franken vin

I Franken produceras det 90 procent vitt vin och resterande rödvin och mousserande. Franken sticker ut lite jämfört med de andra regionerna för att producera mestadels torra viner, detta är också för att Riesling inte dominerar, utan det gör istället Silvaner och Müller-Thurgau. En annan sak som kan utmärka ett vin från Franken är regionens speciella flaska, ‘’Bocksbeutel’’ som nästan hälften av allt vin är buteljerad i. Detta är en platt, kort och rund flaska som dom flesta nog hade känt igen ifall de såg en. Dessa flaskor var ett sätt för att skydda ursprunget då många vinproducenter försökte förfalska viner från Franken när de var en av de främsta och mest eftertraktade vinregioner förr i tiden.

Franken druvor

Silvaner är den mest planterade druvsorten och därefter Müller-thurgau. Det odlas även andra gröna druvor som Riesling, Kerner, Bacchus, och Pinot Gris. Även om de blå druvorna endast står för en ytterst liten del av odlingsarealen så finns det en stor bredd på de blå druvorna. Spätburgunder (Pinot noir), Pinot Meunier, Dornfelder, Portugieser, Trollinger, Lemberger, Regent.

Franken jordmån

Här finns en mycket unik jordmån med sandsten och fossilrik kalk, och gips.

Franken vitt vin

Många är enade om att de bästa vinet på Silvaner kommer från Franken och tillsammans med de andra vita druvorna som odlas här så hittar vi en lite annorlunda smakprofil i jämfört med resten av Tyskland, torra viner, med jordiga och kryddiga toner. Trots att Riesling finns i en mindre skala i Franken så produceras det kvalitativ Riesling här både torrt och sött.

Franken rödvin

Rödvin från Baden är lätt och fruktigt med låga tanniner. Franken systembolaget. Det finns inget jättestort utbud på systembolagets hemsida, med en majoritet av vita men det finns ett par röda också.