Tillbaka till: Rhône

Crozes-Hermitage

Crozes_hermitage

Crozes-Hermitage är den till ytan största vinappellationen i norra Rhone.

Likt namnet antyder ligger vinappellationen Crozes-Hermitage belägen i närheten av orten Tain l’Hermitage, direkt vid östra sandbanken av floden Rhone. Med sina 1 300 hektar är det den största vinappellationen i hela norra Rhone.

När det kommer till vinerna så består de föga förvånande av de för vindistriktet vanliga druvorna syrah, marsanne och rousanne. Den förstnämnda druvan är den överlägset vanligaste i hela norra Rhone och utgör grunden i vinerna som produceras under appellationen.

90 Procent av samtliga viner som produceras under appellationen är rödviner. När det kommer till vita viner så utgörs de av druvorna marsanne och rousanne, men vitvinsproduktionen är fortsatt bra mycket mindre än rödvinsproduktionen.

Ofta blandas viner från Crozes-Hermitage ihop med appellationen som heter endast Hermitage. Skillnaden mellan dessa är att viner under Hermitage AOP ofta kostar betydligt mer, har högre anseende, är mer robusta och går att lagra längre.

Crozes-Hermitage producerar lättare viner som fortfarande är aromatiska och har fruktiga inslag. Druvorna odlas inte på vingårdar som är lika högt belägna som de i Hermitage, vilket gör att de får en annan karaktär och inte blir lika fylliga som de från Hermitage.

Crozes-Hermitage har i dag ett betydligt lägre pris än Hermitage. Även om appellationen är långt ifrån den mest kända från Rhonedalen så finns det ett stort utbud av viner därifrån på Systembolaget. Crozes-Hermitage passar ofta till grillat kött och andra lättare kötträtter.

Druvor: Syrah, marsanne, rousanne

Bäst i test: Crozes-Hermitage på Systembolaget just nu

Elke Jung -

Femmes Vignes Rhône på besök i Stockholm

Nätverken i vinbranschen blir fler & större. En av många är den kvinnliga sammanslutningen från Frankrike & Rhônedalen, Femmes Vignes Rhône. Och de imponerar!